Sátoraljaújhely hírei

2011.02.13. 10:24

Hatékony együttműködés a schengeni belső határokon

<p>Több uniós tagországból érkező, ezret meghaladó számú megkeresést teljesítettek tavaly a Sátoraljaújhely – Slovenské Nové Mesto Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyen a magyar és a szlovák rendőrök. Az elmúlt héten Sátoraljaújhelyben megtartott 2010. évet értékelő sajtónyilvános értekezleten mind a magyar mind a szlovák szervek képviselői egyaránt hatékonynak és eredményesnek ítélték a kapcsolattartási pont munkáját.</p>

A Sátoraljaújhelyi Magyar-Szlovák Közös Kapcsolattartási Szolgálati Hely (KKSZH) 20010. évi tevékenységét értékelő értekezletére a sajtó munkatársainak jelenlétében került sor.

Az értekezleten magyar részről Dr. Gál Károly r. alezredes, a B-A-Z. MRFK Ügyeleti Osztály vezetője többek között elmondta: az un. Schengeni kiegyenlítő kompenzációs intézkedések egyik fontos elemét képezi a KKSZH működése. Sátoraljaújhelyben kiválónak mondható az együttműködés a magyar és szlovák szervek között, soron kívül, problémamentesen, gördülékenyen tudta mindkét fél teljesíteni a különböző hatóságok részéről érkező megkereséseket.

Gergely Attila r. alezredes, a KKSZH magyar oldali vezetője kifejtette: a 2009-es évhez képest mintegy negyedével nőtt a megkeresések száma, tavaly több mint ezer megkeresést teljesített a szolgálati hely. Ezek között természetesen a magyar illetve szlovák vonatkozású információ-átadás dominált, de lengyel, szlovén és román hatóságokkal is történt információcsere a kapcsolattartási ponton keresztül.

JUDr. Jana Baranová alezredes, a Kassai Kerületi Rendőr Igazgatóság Igazgatója elmondta: példaértékűnek mondható a kapcsolat a magyar-szlovák szervek között. Fontosnak tartja a szolgálati hely feladatait, tevékenységét. Hozzátette, hogy az eredményekből látszik a jól működő kapcsolat, kívánja, hogy az együttműködés az elkövetkezendőkben is ilyen hatékony legyen.

Információs háttér:

A KKSZH. elődjét először a francia – német határon – Strassbourgban – hozták létre 1989-ben. A Sátoraljaújhelyi Kapcsolattartási Helyet Európában a 31-ként állították fel, amely 2007.07.01-től üzemel folyamatos nyitva tartással. Szlovák viszonylatban Rajkán és Balassagyarmaton működik még ilyen szervezeti egység. A kapcsolattartási hely folyamatosan, 24 órás állandó nyitva tartással üzemel, feladata főként a hatóságok közötti nemzetközi gyors információcsere és együttműködés.

- B.-A.-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!