Sátoraljaújhely hírei

2011.02.21. 16:57

Elfeledett mecenatúrából az iroda ékessége

<p>Fiatal kortárs művészek vállalati felkarolása. A társadalmi felelősségvállalás fontosságának hangsúlyozása az elmúlt időszakban a vállalati diskurzus egyik legmeghatározóbb elemévé nőtte ki magát.</p>

A cégek által elérni kívánt emberek számára a termékek és a szolgáltatások minősége mellett egyre fontosabbá válik, hogy az adott szervezet milyen módon veszi ki részét a társadalom számára fontos ügyekből. A CSR hazánkban eddig még kevésbé ismert formája a kortárs képzőművészet támogatása, ám a művészek ilyen formában történő „felkarolása” egyre elterjedtebbé válik a kis- és középvállalkozók között is.
 
A magyar kortárs képzőművészek elismertsége rendkívül sok tényezőn múlik. Ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen, rengeteg anyagi és emberi erőforrásra van szüksége, amelyek megszerzése támogatók nélkül szinte lehetetlen küldetés. Nem csoda hát, hogy rengeteg fiatal művész által készített műalkotás porosodik műtermek, pincék és garázsok mélyén. Pedig ezek a friss és újfajta művészi szemléletet hordozó munkák, akár nemzeti kultúránk fontos részét is képezhetnék.

A művészek helyzetének javításában nagy szerepet játszhatnak azok a cégek, amelyek a művészeti mecenatúra intézményének felélesztésével segítenek az alkotók kortárs piaci integrációjában. Klementz Kata és Klementz Anna, a hazai coworking munkastílus meghonosítói a Loffice közösségi munkaterét szentelték a kortárs művészek alkotásainak népszerűsítésére, illetve lehetőséget biztosítanak az alkotók bemutatkozására is az általuk megrendezésre kerülő Portfolio Review rendezvény keretein belül. A második alkalommal meghirdetett Bring the Art Home művészettámogató program 2011-es bevezető állomásaként szolgáló Portfolio Review-n, a beérkezett pályamunkákból kiválasztott nyertes művészek lehetőséget kapnak arra, hogy később munkáik különböző vállalatok irodáiban kiállításra és megvásárlásra kerüljenek.

A Klementz nővérek szerint az effajta művészetpártolás lényege, hogy mindkét fél jól járjon.
„A Portfolio Review segítségével sok fiatal kortárs alkotó mutathatja meg tehetségét és kaphat lehetőséget műveinek kiállítására. Ebből a tárlatot befogadó fél is maximálisan profitálhat, ugyanis az általunk kínált lehetőség révén az adott vállalatnak nem szükséges milliókat költenie a belső designra és egy inspiratív munkatér kialakítására. Egy egyszerű és költséghatékony megoldás révén olyan barátságos és stílusos munkahely alakítható ki, ahova az alkalmazottak és az ügyfelek még szívesebben járnak, miközben a társadalmi felelősségvállalás egy szeletkéjéhez is hozzájárul a vállalat.”
Emellett a szépen berendezett munkakörnyezet kellemes légkört biztosít és inspiráló hatással van a dolgozókra, kiknek munkahatékonysága is nő ezáltal. A művészeti mecenatúrában való részvétel - tehát a pályakezdő művészek alkotásainak kiállítása és a cég saját műgyűjteményének gyarapítása - a vállalat pozitív közösségi megítélésének elősegítésére is kiválóan alkalmas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!