Tolcsván szüretelt aszút Szél Bernadett

Szél Bernadett (balra) Matisz Istvánné szőlőjében ismerkedett az aszúszedés fortélyaival
Szél Bernadett (balra) Matisz Istvánné szőlőjében ismerkedett az aszúszedés fortélyaival - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Tolcsva – Köteles László, Komlóska polgármestere Tolcsvára invitálta az LMP politikusát, Szél Bernadettet, akinek miniszterelnök-jelöltségét a párt országos kongresszusa a napokban erősítette meg.

– Azért hívtuk ide Szél Bernadettet, hogy Tokaj-Hegyalja problémáiról beszélgessünk – mondta Köteles László. – A rendszerváltás idején a tolcsvai székhelyű állami felvásárló cég, a Tokaj Kereskedőház még több ezer szőlőtermelővel állt szerződésben.

Fotó: Bánhegyi Gábor Fotó: Bánhegyi Gábor ©

Ez a szám az utód Grand Tokaj Zrt. esetében 127-re csökkent, idén pedig 1000 termelőtől vásárolják fel a szőlőt. Fontosnak tartanánk a termelők érdekében, ha valamennyiükkel már az év elején szerződést kötnének és ha kialakítanának egy védőárat is, valamint azt is el szeretnénk érni, hogy az állam védje meg a gazdákat, és ha a túlszaporodott védett seregély­állományt nem lehet ritkítani, akkor az állam az általuk okozott kárt térítse meg.

– Egy szüretre kaptam meghívást – mondta Szél Bernadett az eseményen tartott sajtótájékoztatóján. – Egyúttal arra is, hogy megismerjem az itt élők problémáit. Elkötelezett vagyok arra, hogy találjunk megoldásokat. Meggyőződésem, hogy Magyarország jövője a vidékben van, a helyi gazdaságot kell erősíteni. A tét hatalmas.

Fotó: Bánhegyi Gábor Fotó: Bánhegyi Gábor ©

Tudomásul kell vennünk, Magyarország mindig agrárország volt, az itt megtermelt javak nem csupán gazdasági, de nép­egészségügyi jelentőséggel is bírnak, hiszen például a tokaj-hegyaljai szőlőkből nem, csupán bor készülhet, hanem olyan termékek, amelyek ásványi tartalmuknál fogva segíthetnek az egészség megőrzésében. Ennek jegyében is írja az LMP az Új Kezdet párttal együtt a 2018-as választási programját.

– ÉM-BG –Sárospatak.
BOON.HU


hirdetés