Sárospatak hírei

2019.03.04. 14:59

Húsz zsáknyi segítség Patakról

Nyírkarász, Sárospatak - Egy sárospataki fiatalember kezdeményezte a nyírkarászi család megsegítését.

Nyírkarász, Sárospatak - Egy sárospataki fiatalember kezdeményezte a nyírkarászi család megsegítését.

Egy sárospataki fiatalember, Mérei Máté kezdeményezésére napok alatt húsz zsáknyi kupak gyűlt össze egy nyírkarászi család megsegítésére. A másfél tonnányi kupakért a Vida család 70 ezer forintot kaphat.

Nem várt segítség

A Vida család öt évvel ezelőtt örömmel készült a negyedik gyerek, Ábel megszületésére. Az édesanya akkor volt 35 éves, ezért minden vizsgálatra elment, hogy időben fel tudjanak készülni, ha bármilyen rendellenességet észlelnek a babánál, de soha nem volt semmi gond. A szülésnél azonban nem várt komplikáció merült fel, ezért Ábel nem csupán oxigénhiányos állapotba került, de újra is kellett éleszteni.

Ábel azóta már ötéves. Az oxigénhiány okozta károsodás miatt nem tud járni, beszélni, a fejét sem tudja tartani, ülni is segítséggel tud.

– Folyamatosan járunk fejlesztésekre Ábellel – mondja Vida Novák Beatrix. – Mindent megteszünk érte és Ábel nagyon hálás ezért. Nagyon értelmes fiú, mindent megért, csak visszajelezni nem tud. Imád játszani, az építőkockák a kedvencei, de azt is csak segítséggel tudja egymásra rakni. Nagyon igyekszik, apró lépésekkel haladunk vele előre, de állapotából adódóan állandó felügyeletre szorul. Emiatt nem tudok mellette dolgozni menni, de nem is akarok. A vizsgálatok és a fejlesztések viszont pénzbe kerülnek, ezért próbálkoztunk meg korábban már a kupakgyűjtéssel a környékbeli asszonyok összefogásával, mert itt és a szomszédos falvakban is vannak olyan családok, akik beteg gyerekeket ápolnak. Nem igazán ment az akció, egészen mostanáig, amíg Máté fel nem bukkant az életünkben. A korabeli tinédzserek nap mint nap találkoznak a közösségi oldalakon hasonló történetekkel, elolvassák, aztán lapoznak tovább. Máté azonban ismeretlenül elhatározta, hogy segít rajtunk, amiért nem győzünk neki eléggé hálásak lenni. A kupakgyűjtés óta is folyamatosan tartja velünk a kapcsolatot, napi szinten szokott érdeklődni. Ritka kincs nekünk, hogy ennyire szívén viseli Ábel sorsát.

A jó internet

Az internet hasznáról vagy káráról lehet sokat értekezni, azon belül akár arról, a játékok, különösen a lövöldözős játékok milyen kárt okozhatnak a fiatal generációk fejében. De ha nincs a lövöldözős multiplayer játékok egyik kiemelkedő darabja, a Counter Strike, akkor Mérei Máté sem jutott volna el a segítő szándékig.

– Ábel bátyjával, Vida Dániellel játék közben ismerkedtem meg – mondja Mérei Máté. – Virtuális barátok lettünk, játék közben sokat beszélgettünk, így került szóba egyszer az öccse. Nagyon megindított Ábel története és azon kezdtem el gondolkodni, hogy segíthetnék a családon egy kicsit. Azóta már személyesen is megismerkedtem a családdal. Mielőtt bárki félreértené, Dani nem kért semmire, én ajánlottam fel a segítséget. Megkerestem Sárospatak polgármesterét, Aros Jánost, aki első szóra azt mondta, megszervezi a kupakgyűjtést. Innentől nem volt megállás. Összesen 20 zsáknyi kupak gyűlt össze, de nagyon remélem, ezzel még nem ér véget a segítségnyújtás, hiszen ezzel az egy akcióval nem oldottunk meg mindent. A család terhein enyhíthetne, ha tartós élelmiszereket vagy bármilyen egyéb segítséget kapnának.

Máté nem foglalkozik azzal, hogy a generációjának nagy többsége adott esetben elmegy az ilyen történetek mellett.

– Magamtól gondoltam úgy, a magam módján segíteni kellene és azt látom, az emberek nagy részében ott van a szolidaritás a nehéz helyzetben lévőkkel, és ha megszólítják őket, segítenek, én csak egy vagyok ezek közül a segítők közül. Nem okoz terhet, örömmel csinálom.

Azonnal mozdultak

– Nagyon meglepett Mérei Máté kérése, de egy pillanatig sem járt a fejemben az, hogy nemet mondjak – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Azonnal megszólítottam a város valamennyi intézményét, hogy lehetőségeikhez mérten csatlakozzanak az akcióhoz, és mint számos más esetben, most is öröm volt látni, mennyien mozdultak az első hívó szóra. A 20 zsák kupakot azóta már elvittük, és személyesen adtuk át a Vida családnak. A város természetesen ezzel nem tudta le a feladatát, Mérei Máté kezdeményezését tovább folytatjuk, így aki tud, az a Sárospataki Polgármesteri Hivatalban és a Rendelő Intézetben adhatja le a kis Vida Ábel gyógykezelésének támogatását szolgáló kupakokat.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!