Sárospatak hírei

2018.06.04. 14:30

Ötven éve lett ismét város Sárospatak

Sárospatak - Az egész évet a jubileumnak szenteli Sárospatak.

Sárospatak - Az egész évet a jubileumnak szenteli Sárospatak.

1968. augusztus 20. Ez az a dátum, amelytől újra városi rangja van Sárospataknak.

Visszakapták

– A járási átszervezések miatt vesztette el annak idején a városi rangot Sárospatak – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Közel ezer éven át volt város a településünk, az itt élő polgárok nagyon nehezen élték meg azt az időszakot, hogy Sárospatakot nagyközséggé sorolták vissza. A református kollégium öregdiákjai a település vezetőivel összefogva addig dolgoztak, amíg 1968-ban végre eljött a nagy nap. Ez nem csupán a presztízs visszaszerzésével járt együtt, hanem ezzel egy időben hatalmas fejlődésnek indult a város. Sorra épültek ki a közművek, új óvodája, iskolája lett a városnak és rengeteg új lakás is épült. Korábban 75 óvodai férőhelye volt Sárospataknak, ez a várossá nyilvánítás után 500-ra bővült, de a népesség olyan ütemben növekedett, hogy a hetvenes évek végén az 500 helyre 700 gyereket írattak be.

Ünnepségsorozat

Az idei év a számvetések mellett egy új lendület kezdete is a városvezető szerint.

– Ez az ötven év hatalmas felelősséget ró a mindenkori városvezetésre – mondja Aros János. – Szerencsénkre erre az évre értek össze azok a nagy pályázataink, amelynek köszönhetően megkezdődhet egyebek mellett a közművek cseréje, megújul a Bodrog partja, a Tengerszem és a végardói fürdő, tehát további látványos fejlődésnek indul a város. Természetesen ennek az évnek az összes rendezvényét a jubileumnak szenteljük a kis kiállításokon keresztül egészen a látványos fesztiválokig. Augusztus 20-án lesz a központi ünnep az évforduló napján. Erre a napra a városba érkezik a Szent Korona másolata, amelyet a Bazilikában lehet megtekinteni egész nap. A rendkívüli ünnepi testületi ülésre meghívunk minden városvezetőt, akik a várossá nyilvánítás óta Sárospatak sorsát irányították. A központi ünnepséget a Rákóczi-vár udvarán tartjuk, itt adjuk át a város kitüntetéseit is, majd a napot egy hatalmas tűzijáték zárja.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!