Sárospatak hírei

2018.06.21. 15:59

A zsoltárfordító életéről szól a pataki színdarab

Sárospatak - A zsoltárfordító Szenczi Molnár Albert életét bemutató színdarabot mutattak be a Sárospataki Református Teológiai Akadémia diákjai a közelmúltban.

Sárospatak - A zsoltárfordító Szenczi Molnár Albert életét bemutató színdarabot mutattak be a Sárospataki Református Teológiai Akadémia diákjai a közelmúltban.

A körülbelül húszperces színmű az intézmény által kiírt pályázat alapján íródott és eddig az alsóberecki, valamint a sárospataki református templomban mutatták be. A „Reformáció 500” jegyében tavaly ősszel hirdetett pályázatot a Sárospataki Teológiai Akadémia Gyakorlati Teológiai Tudományok Intézete „Szenczi Molnár Albert élete zsoltárképekben” címmel.

Budapesti teológus nyert

Erre 18-35 év közötti fiataloktól vártak pályaműveket, amelyek a zsoltárfordító Szenczi Molnár Albert életét mutatják be énekléssel kísérve – közölte a pataki bemutatón Fodorné Nagy Sarolta intézetvezető egyetemi tanár. A beérkezett jeligés pályázatokat tíztagú bírálóbizottság értékelte. Az első helyezést végül Tikász Ábel kapta, aki – mint utóbb kiderült – kilencéves kora óta jár a pápai református Teológia kántorképzőjébe, jelenleg pedig a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának hallgatója – ám ezúttal a pataki teológusoknak írt színdarabot.

Zsoltárok minden alkalomra

A színművet Szatmári Emília, a teológia tanára rendezte, a zenei rendezői feladatokat pedig Bereczki Róbert ének-zene tanár, karvezető vállalta magára.

A jelmezes színműben az életrajzi történésekre utaló párbeszédek mellett Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításaiból válogatott énekek mutatják be, hogy minden élethelyzetre létezik egy-egy zsoltár, amely megnyugvást, biztatást, vigasztalást nyújthat – közölték a darab színpadra álmodói.

A diákok több helyszínen is szeretnék majd bemutatni a színművet.

BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!