Sárospatak hírei

2017.03.07. 21:30

Tizennégy milliárd Sárospataknak

Sárospatak - Hatalmas fejlesztések kezdődhetnek a zempléni városban.

Sárospatak - Hatalmas fejlesztések kezdődhetnek a zempléni városban.

Meghaladja a 14 milliárd forintot azoknak a hazai vagy európai uniós támogatású pályázatoknak az összege, amelyek Sárospatak fejlődését szolgálják a következő években – mondta lapunknak Aros János, Sárospatak polgármestere, aki hozzátette, az utóbbi évtizedek legnagyobb léptékű beruházásai kezdődhetnek el a városban.

A pályázatok megvalósulása leginkább 2018-tól várható.” Aros János

Látványos

– Február 21-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Gyógyhelyek fejlesztése elnevezésű program Végardó Fürdő fejlesztésére 1,5 milliárd forint fordítható. Tokaj-Hegyalja egyetlen termálfürdője így már nemcsak nyári fürdőként üzemelhet majd, hanem télen is fogadhatja a jövőben a vendégeket – mondta Aros János. – Természetesen még csak a tervezés fázisában vagyunk, így készültek már látványtervek, de az még egyáltalán nem biztos, hogy ezek a tervek a véglegesen megvalósítandó állapotot tükrözik. Az viszont bátran kijelenthető, hogyha megvalósul ez a fejlesztés, a látogatói szám jelentős bővülésével lehet majd számolni. Sikeresen pályázott a katolikus egyház a szent negyedben található épületének kulturális turizmust kiszolgáló fejlesztésére, Szent Erzsébet Zarándok- és Látogatóközpont kialakítására több mint másfél milliárd forintos támogatást nyertek el. A Művelődés Háza és Könyvtára mint Makovecz Imre-örökség felújítására 1,3 milliárd forintot nyertünk. A várprojektben a Rákóczi-vár fejlesztése és bővítése a fenntartó Magyar Nemzeti Múzeum és az önkormányzat által elnyert együttes forrásból majd 1,6 milliárd forint értékű lesz.

Sportberuházások

A városban évtizedek óta tapasztalható szennyvízrendszert érintő problémákat kezeli majd az úgynevezett derogációs pályázat 2,5 milliárd forint értékben.

– A református egyház alapítványa TAO-s támogatásból 1,3 milliárd forintból épít új sportcsarnokot. Kézilabda-munkacsarnokot építünk az Árpád Vezér Gimnáziumnál 250 millió forintból. Útfelújításokra 100 millió forintot tudunk fordítani – mondta Aros János. – Előkészítve vár a márciusi beadásra két darab, egyenként 500-500 millió forintos EFOP-pályázat, amelyek a helyi és térségi humán kapacitásokat erősítik. A helyi közösségek és gazdaság erősítésére a „CLLD” pályázaton 500 millió forinttal számolunk és sorra érkeznek a pozitív bírálatról a hírek a Területfejlesztési Operatív Programokra benyújtott, összesen 2,5 milliárd forint értékű pályázatainkról.

Nem terheli

– Fontosnak tartom, hogy valamennyi, az önkormányzat által elnyert pályázat 100 százalékos támogatású, vagyis nem terheli önköltség az önkormányzatot. A pályázatok megvalósulása leginkább a 2018-as évtől várható, hiszen addig a szükséges tervezési, engedélyezési, valamint közbeszerzési eljárásokat kell lefolytatnia az önkormányzatnak – tette hozzá Sárospatak polgármestere.

ÉM


Személyesen is támogatja a két és fél milliárdból épülő sátoraljaújhelyi üveghidat Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Híradónak azt mondta: a városnak eddig is jó ötletei voltak, a bob pályájukat például kifejezetten szereti ő is és a gyerekei is. A polgármester rengeteg turistára számít, és a bevételből foltozná be a kátyúkat.

A kormány kiemelt turisztikai térséggé nyilvánította a 105 településből álló Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térséget – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A fejlesztésekre tervezett uniós és hazai források összege 49 projektre eléri a 102 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!