Sárospatak hírei

2017.02.24. 15:48

Hercegkúton ért véget az országos Gulág-emlékév

Hercegkút - 1945. január 2. örökre megmarad a hercegkútiak emlékezetében. Ezen a napon vittek el málenkij robotra a Szovjetunióba több mint száz hercegkúti polgárt. A Gulág-emlékév záróünnepségét a zempléni településen tartották csütörtökön.

Hercegkút - 1945. január 2. örökre megmarad a hercegkútiak emlékezetében. Ezen a napon vittek el málenkij robotra a Szovjetunióba több mint száz hercegkúti polgárt. A Gulág-emlékév záróünnepségét a zempléni településen tartották csütörtökön.

Emlékezni kell

– Megtisztelő számunkra, hogy Hercegkutat választották az emlékév lezárására – mondta beszédében Rák József, Hercegkút polgármestere. – Hercegkút is nagy vesztese volt a málenkij robotnak, vagy ahogy a helyiek mondták, mondják, orosz fogságnak. 1945. január 2-án a falu lakosságának egyhatodát hurcolták el, 46 nőt és 90 férfit. Közülük 16 hercegkúti polgár soha többé nem tért vissza.

Két Gulág-túlélő, Koczák Andrásné és Naár János visszaemlékezése után a rátkai Schwarzvald színjátszókör műsora következett, majd Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere mondott ünnepi beszédet. – II. János Pál pápa mondta, olyan korban élünk, amikor tanúságtevőkre van szükségünk, nem tanítókra – mondta Balog Zoltán. – Mi nemcsak túlélünk, hanem élünk. Ez itt hercegkúton is sokat jelent. Hercegkút a világ egy eldugott kis sarka, de akik itt élnek, azoknak ez a világ közepe. Az elhurcoltaknak ez volt az a hely, ahová visszavágytak, amelyről gyakran álmodtak. A Gulág borzalma, a megszálló hatalom által alkalmazott torz diktatúra története nélkül nem értheti meg az emberiség a 20. század történetét. Ismernünk kell ezt a történetet is, hogy emlékezni tudjunk. Emlékezni és emlékeztetni, ilyen borzalmak soha többé nem ismétlődhetnek meg.

Balog Zoltán elmondta, a Gulág-emlékév során több mint 600 esemény, rendezvény zajlott országszerte, és kitért arra, az emlékév lezárult ugyan, de az emlékezés a málenkij robot okozta szenvedésekre tovább tart.

Koszorúzás

– Jön az új generáció, amelyik tudja a dolgát, tudja,vannak olyan történetek, amelyeknek soha nem szabad feledésbe merülniük – mondta dr. Stumpf István alkotmánybíró, a hercegkúti általános iskola kertjében lévő Gulág-emlékműnél. – Hercegkúton olyan összetartó közösség él, amelyik gondot fordít arra, ha egy-egy innen elszármazott visszalátogat, az otthon érezze magát. Ez a közösségi érzés segítette a málenkij robotra elhurcoltakat is abban, tudjanak túlélni, emberek maradni.

Az ünnepi megemlékezés végén a megjelentek – köztük Demeter Ervin kormánymegbízott, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, dr. Kovács János megyei főjegyző és sokan mások – elhelyezték a megemlékezés koszorúit az iskola falán lévő emlék­táblánál.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!