Friss hírek

2008.09.20. 20:29

Tíz új Szojuz hordozórakéta a Galileo-programhoz

<p>Félmilliárd dollárért - több mint 84,5 milliárd forintért - vesz tíz új Szojuz hordozórakétát az európai Arianespace konzorcium a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivataltól - tudta meg szombaton az AFP francia hírügynökség francia diplomáciai forrásból. Az új rakétákat 2009 második negyedétől fogják használni a Galileo nevű európai műholdas navigációs rendszer kiépítésében - közölte az Arianespace. A megállapodást szombaton írták alá Szocsiban, ahol egyébként Francois Fillon francia miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel találkozott még pénteken.</p>

Az Európai Űrügynökség (ESA) előírásainak megfelelően két különböző kilövőrendszernek kell lennie a Galileo műholdas navigációs rendszer kiépítésénél. Az Arianespace ezért használni fogja a négy műholdat elbíró Ariane 5, és a két műholdat felvivő Szojuz rakétákat is - mondta Jean-Yves le Gall, a cégcsoport vezérigazgatója.

Az évek óta húzódó európai projekt az amerikai GPS (globális helymeghatározó rendszer) technológia vetélytársa lenne. A 30 műholdból álló rendszer első négy szatellitjét várhatóan Szojuz-rakéták repítik az űrbe a következő években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!