Geotúra Rudabányán

Rudabánya – Betekintést kaptak Rudabánya és az ásványbányászat múltjába.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) Aggteleki Tájegységében szervezett geotúrája zajlott nemrégiben Rudabányán az Országos Geotóp Napok keretében.

Sok mindent megtudtak

„Geotúránkat a Rudapithecus Látványtár megtekintésével kezdtük, ahol Hadobás Sándor helytörténész segítségével betekintést kaptunk Rudabánya és az ásványbányászat múltjába – tudtuk meg Domán Edittől, az ANPI ökoturisztikai szakreferensétől. – Majd Folyaminé Tomori Tünde ügyvezető bemutatta a Rudapithecus Látványtár épületegyüttesét és a lelőhelyet, valamint ismertette a fejlesztés további irányait.

Ezután Tóth Szabolcs geológus technikus és Bics István restaurátor segítségével megismertük az egykori bányászat ma is látható helyszíneit. Az Andrássy 1. és 2. bányarészt gyalog bejárva részletesebb geológia, teleptani és ásványtani érdekességekkel ismerkedünk. A bányában lehetőség volt kőzet- és ásványgyűjtésre és meghatározásra.”

A túra után a résztvevők megtekintették Rudabányán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum kiállításait. A sikeres túra megerősítette a szervezőket abban, hogy az élettelen természeti értékek iránti nagy érdeklődés miatt az igazgatóság jövőre is csatlakozik az Országos Geotóp Napok rendezvénysorozathoz.

– ÉM –Rudabánya.
BOON.HU


hirdetés