Friss hírek

2010.01.14. 21:23

Bonyolódik a Zseleva-ügy: a bolgár kormányfõt bírálják Európai parlamenti képviselõk

<p>Bírálták Európai Parlamenti képviselõk csütörtökön a bolgár kormányfõt, aki szerintük beleavatkozik a testületet döntési folyamatába a bolgár biztos-jelölt, a jelenlegi külügyminiszter alkalmasságáról. "A volt kommunista diktátor volt testõrének nincs joga ahhoz, hogy ilyen módon támadjon minket."- ez áll, a parlament második legnagyobb frakciójának, a szocialisták vezetõjének, Martin Schulznak a csütörtöki közleményében.</p>

Martin Schulz azt állította, hogy Zseleva "csupán része Boriszov stratégiájának, hogy támadási stílusát ráerõltesse azokra, akik nem értenek" vele egyet. " Zseleva és az inkompetenciája azok, amelyek valójában jellemzik Boriszov kormányát". - áll Martin Schulz közleményében.

Szerdán ellenérzéseket és vitát váltott ki az Európai Parlamentben az Európai Bizottság bolgár jelöltjének, Rumiana Zselevának a személye. Bulgária jelenlegi külügyminiszterét a férje üzleti ügyei miatt is bírálatok érik. A 40 éves Zseleva 2009 óta Bulgária külügyminisztere. Ezt megelõzõen két évig az Európai Parlament néppárti frakciójának tagja volt. A bolgár kormányfõ a nemzetközi együttmûködés, humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés biztosának jelölte az Európai Bizottságba.

Zseleva 2007-ben lett elõször, majd tavalyi újraválasztása után másodszor az Európai Parlament képviselõje, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Képviselõcsoport tagjaként, aztán alelnökeként. Nyár végén lemondott képviselõi posztjáról, mert a jobbközép bolgár kormányt vezetõ Bojko Boriszov külügyminiszternek kérte fel. A németül folyékonyan beszélõ és szociológiából doktori fokozatot szerzõ asszony diplomáciai képességeit azonban sokan megkérdõjelezték külügyminiszterré történt kinevezésekor, majd az után. A szófiai egyetem egyik politikai elemzõje például azzal vádolta meg, hogy nem tudja, hol van az Ádeni-öböl, és diplomáciai vezetõként felvetette egy találkozó lehetõségét a mérsékelt tálibokkal, Afganisztánban.

Amikor a kormányfõ bejelentette, hogy Zseleva a kiszemeltje az Európai Bizottság egyik biztosi posztjára, a bolgár médiában hirtelen szóba kerültek férje állítólagos kapcsolatai egy erõsen vitatott, maffia-kapcsolatokkal is gyanúsított üzleti csoporttal, amelynek székhelye a Fekete-tengeri Burgoszban van. Aztán kemény kérdéseket kapott az Európai Parlament fejlesztési bizottságában a saját üzleti karrierjével kapcsolatos állítólagos szabálytalanságokat illetõen. Például arról, hogy miért tartotta titokban, hogy a Global Consult nevû tanácsadó cég tulajdonosa és vezetõje volt, miközben 2007 és 2009 között az Európai Parlament képviselõjeként tevékenykedett.

A meghallgatáson Zseleva elutasította a férjével kapcsolatos híreket, és azt mondta, hogy felhagyott az üzleti munkával a Global Consultban, miután képviselõ lett. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy miért nem tett említést a cégrõl a képviselõi nyilatkozatában.

Csütörtökön a bolgár kormányfõ azt mondta az egyik bolgár magántévében, hogy megvárja az Európai parlament határozatát, mielõtt döntene a további lépéseirõl. Amikor megkérdezték, hogy tévedett-e a jelölt személyét illetõen, határozott nemmel válaszolt, és közölte, hogy ragaszkodik Zseleva személyéhez, de majd gondolkodik valaki másról, ha Zselevát elutasítják a január 26-i szavazáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!