Hajdú-Bihar

2011.08.31. 17:13

Hajdú-bihari kötvények: Három milliárból kettő megvan

Debrecen - Egymilliárdból az uniós fejlesztési projektek önerejét finanszírozta a megyei önkormányzat.

Debrecen - Egymilliárdból az uniós fejlesztési projektek önerejét finanszírozta a megyei önkormányzat.

A három éve kibocsátott 3 milliárdos kötvénycsomag visszavásárlási értéke ma 4,3 milliárd forint, kérdés, hogy honnan teremti elő a megyei önkormányzat ezt a hatalmas összeget. Azt is megkérdeztük Bodó Sándor elnöktől, hogy mire költötték a kötvényekért kapott összeget, illetve, hogy terhel-e bárkit felelősség a jelentős veszteséget okozó pénzügyi tranzakcióért.

Pénzügyileg stabil

- Fontos tudni, hogy a kötvénykibocsátásból származó 3 milliárd forintból két milliárd jelenleg is megvan. Egymilliárdot pedig az uniós fejlesztési projektek önerejének a biztosítására használtunk fel. Ilyen volt a szociális otthonok akadálymentesítése, a Kenézy Kórház és a Déri Múzeum felújítása, valamint gyermekvédelmi intézmények korszerűsítése - emelte ki az elnök, hozzátéve, hogy a bankkal közösen éppen egy olyan refinanszírozási konstrukción dolgoznak, ami lehetővé tenné, hogy az 1,3 milliárd forint árfolyamveszteség ne realizálódjon.

"A szóban forgó kötvénykonstrukció nemhogy veszteséget nem okozott, hanem napjainkig mintegy 900 millió forint kamatbevételt eredményezett, ami hozzájárult az állami támogatások csökkenéséből származó "bevételi űr" kitöltéséhez, a működőképesség fenntartásához. Ennélfogva az előző vezetést elismerés illeti, nem pedig számonkérés" - jelentette ki Bodó Sándor.

Megtudtuk tőle azt is, hogy a megyei önkormányzat pénzügyi helyzete stabil, a bérek kifizetése időben történik, a beszállítók, szolgáltatók felé tartozásuk nincs, a folyamatban lévő projektjeik pedig végig finanszírozhatóak. Éppen ezért szerinte nincs és nem is lesz szükség rendkívüli intézkedésekre.

HBN-PA

A három éve kibocsátott, svájci frank alapú kötvényeinek visszavásárlására kényszerül a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!