Öt helyen szűrik a jövő héttől a túlsúlyos járműveket Borsodban

Erős forgalom Novajidránynál
Erős forgalom Novajidránynál - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Egyelőre nem büntet a rendszer, csak figyelmezteti a túlsúlyos teherautó üzemeltetőjét.

Már nem lehet sokáig büntetlenül túlsúllyal közlekedni a teherautókkal hazánkban, ugyanis szeptember 19-én elkezdi működését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. beruházásában kiépült Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer.

Több oka van

A komplex, országos lefedettségű rendszer kiépítését három cél is indokolta, válaszolta megkeresésünkre a projekt konzorciumi vezetője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az egyik, hogy a közlekedésbiztonság javuljon, ugyanis a túlsúlyos járművek sokkal nagyobb baleseti kockázatot jelentenek az utakon – például a hosszabb fékút miatt. A második, hogy ezek a teherjárművek sokkal jobban terhelik az úthálózatot, így annak állagmegóvása is indokolja a túlsúlyos járművek kiszűrését. Harmadik, de nem utolsósorban pedig a túlsúllyal nagyobb haszonnal közlekedtetett járművek rontják a jogkövető vállalkozások piaci helyzetét, így a verseny­egyenlőség érdekében is indokolt a jelenség visszaszorítása.

kamionos-forgalom-a-3-ason06-st

A Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer kiépítése még 2016 októberében indult el, az úthálózaton összesen 89 mérőhelyet alakítottak ki. Mint a minisztériumtól megtudtuk, időközben mindenhol bekerültek a szenzorok a pályatestekbe, kialakították az energiaellátásukat és rendszerbe kötésüket. Csupán 13 helyszínen kellett új tartószerkezetet építeni, a többi 76 esetében a műszereket az útdíjellenőrzési rendszerhez tartozó, már meglévő tartószerkezeteken tudták elhelyezni.

Szeptember 19-én elindul a rendszer működése, amely automatikusan méri majd az áthaladó autók súlyát, ha túlsúlyt észlel, akkor jelzést ad. Mivel a szenzorokat működés közben fogják folyamatosan hitelesíteni, így idén még biztosan nem jár büntetés a szabályszegőknek, azonban egy figyelmeztetést kapnak majd postán, amelyben szerepel, hogy hol és milyen súllyal mérték be az autót, ahogy az is, hogy hamarosan ezért bírság jár.

kamionos-forgalom-a-3-ason07-st

Két módon

Súlyellenőrzések eddig is történtek az országban, a közúti ellenőrző csoportok véletlenszerűen állították le a teherautókat és mérték meg a súlyukat a mobileszközükkel. A minisztérium tájékoztatása esetén ez alig kétszázalékos hatékonyságot tett lehetővé, ami azt jelenti, hogy száz túlsúlyos autóból mindössze kettőt tudtak kiszűrni. A tengelysúlymérő rendszerrel reményeik szerint ez bőven ötven százalék felé fog emelkedni. A szabálytalankodók vagy utólag kapják majd meg a csekket a jogsértés miatt az objektív felelősség jegyében, vagy a rendszer kiértesíti a közúti ellenőrző csoportot, amely megállítja a járművet, kontrollellenőrzést végez, majd szankcionál.

A minisztérium szerint azonban nem a bírságbevétel növelése a cél a rendszerrel, hanem a jogkövető magatartásra szorítása a fuvarozóknak. A mérőpontokon felül egy központi hatósági ellenőrző rendszer is létrejön, amely a felvett adatokat az útdíjellenőrzési rendszerből kapja, és amelyet a helyszíni ellenőrzést végző munkatársak informatikai eszközök segítségével érnek el.

A mérési pontok helyét úgy igyekeztek meghatározni, hogy az autópályák és főutak ne legyenek használhatóak anélkül, hogy valahol ne „kapna egy mérést” a teherautó. Megyénként 6–8 pontot jelöltek ki, a térképet böngészve pedig az is látszik, hogy az országhatároknál minden ki-belépés alkalmával mérési ponton kell áthaladni.

kamionos-forgalom-a-3-ason04-st

Nálunk öt helyen

Megyénkben öt helyszínen hat szenzor végzi jövő héttől a mérési feladatot a jelentősebb főutakat érintve. Így mérőhelyet alakítottak ki Tiszaújváros mellett a 35-ös úton, Sátoraljaújhely előtt a 37-esen, Putnok előtt a 26-oson, Ózd előtt a 25-ösön, illetve Kistokaj közelében az M30-ason. Az autópályán az oda- és a visszavezető oldalra is került szenzor természetesen, így ez egy mérőhelynek számít, de két szenzorral.

– Horváth Imre –


Itt mérnek

A mérőpontok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében:

  • M30 Miskolc 21+960 km sz. jobb pálya, 22+175 km sz. bal pálya
  • 35-ös út Tiszaújváros 20+445 km sz.
  • 37-es út Sátoraljaújhely 73+222 km sz.
  • 26-os út Putnok 36+887 km sz.
  • 25-ös út Ózd 75+300 km sz.Putnok.
BOON.HU


hirdetés