Nem igazán jó most odakint tartózkodni

Az egyik főszennyező a fűtés
Az egyik főszennyező a fűtés - © Fotó: ÉM
Miskolc – A fejlődő szervezetnek különösen árt a szmogos, szennyezett levegő.

Északkeleten továbbra is rossz a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt. Az országos tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: a levegőhigiénés index alapján két település, Miskolc és Putnok egészségtelen minősítést kapott, de Sajószentpéteren, Egerben és Hernádszurdokon is egyértelműen kifogásolt a levegő minősége.

Az egészségesek is

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főleg az idősebb korúak, valamint a légszennyezettségre érzékenyek kerüljék a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, és a gyermekeket is óvják meg a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.

Hasznos a maszk

„Senkinek se használ, de a fejlődő szervezetnek különösen árt a szmogos, a szennyezett levegő” – erősítette meg az információkat dr. Boda Péter körzeti gyermekszakorvos. Néhányan elővigyázatosságból hordanak szájmaszkot, ezt – ha megfelelő szűrőképességű – rendkívül hasznosnak tartotta a szakember a levegőszennyeződés ellen. A téma további vetületeivel a 13. oldalon is foglalkozunk.

ÉMPutnok.
BOON.HU


hirdetés