Anyamedve és bocsa járta Kánó vidékét

Barnamedvék nyomait fedezték föl néhány nappal ezelőtt Kánó határában, a települést Ragállyal összekötő út közelében.
Barnamedvék nyomait fedezték föl néhány nappal ezelőtt Kánó határában, a települést Ragállyal összekötő út közelében.
Kánó – Magyarországon is születhetett az a bocs, amely anyjával nemrég bukkant föl az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Barnamedvék nyomait fedezték föl néhány nappal ezelőtt Kánó határában, a települést Ragállyal összekötő út közelében. Az anyamedve és bocsa egy erdei úton hagyta ott lába nyomát, amikor épp nedves volt a talaj. Bár azóta már esett eső, amely kissé elmosta a nyomokat, az látszott, hogy a két medve átcammogott a Kánó és Imola közötti úton és a magas fűben Felsőtelekes határa felé vette az irányt. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) szerint az sem zárható ki, hogy a bocs a Szlovák Karszt, vagy már Magyarország területén született.

Magyarországon régóta nem része az állandó faunának. Rózsa Sándor

kano_medve2

Kóborolnak

– Bő egy héttel ezelőtt érkezett a jelzés a medvenyomokról Kánó térségében. Kijöttünk, ellenőriztük őket, majd jobban körbenéztünk, hogy a közelben lehetnek-e, de mást nem találtunk. Ezek az állatok kóborolnak, egy nap akár tíz-harminc kilométert is megtehetnek, előfordulhat, hogy régen elmentek innen – mondta Rózsa Sándor, az ANPI őrszolgálati osztályvezetője.

Elárulta, nem gyakori jelenség erre a barnamedve, bár az elmúlt évtizedekhez képest mostanában többször előfordulnak. Az elmúlt 20–30 évben mutatóba sem voltak, ő maga egy keleméri medvenyomra emlékszik még az 1980-as évekből, utána sokáig semmi nem volt. Tíz éve viszont egyre több esetben fordulnak meg errefelé, éves szinten van rá példa. A szaporodási időszakban nem mozdulnak az anyamedvék, a fiatal hímek viszont elmennek akármerre.

– A hírekből hallani, hogy Romániában van gond a medvékkel és a szlovákiai állomány is nőtt, mert megjelent nálunk is. Ez azt jelzi, hogy az ottani élőhelyek megteltek, s keresnek másikat. Itt is megvan minden, ami kell nekik. Magyarországon régóta nem része az állandó faunának, elszoktak tőle az emberek, Erdélyben együtt élnek velük, még ha van is konfliktus a ragadozók és az emberek között. Félni nem kell tőlük, de ott, ahol előfordulást észlelnek, óvatosabbnak kell lenni. A természetvédelem kap információt, de mi nem vagyunk sokan. A vadászoknak több információjuk van, amelyet nem kell titkolni, mert nem korlátoz tevékenységet, vadászatot, de fontos, hogy figyelmeztethetik a lakosságot, nehogy belefussanak a problémába – hívta föl a figyelmet Rózsa Sándor.

kano_medve1

Ne csendben

Szerinte aki gombázni, túrázni, biciklizni jár az erőbe, s tudja, mely részen fordult elő a medve, nézze a földön a nyomokat, a kaparást a fán. Aki sátorozik, az az ételt ne a sátor közelében tartsa. Menjen nyugodtan mindenki kirándulni, a találkozásnak csekély az esélye. Kánónál azért figyeljen oda picit, ne csendben menjen, bocsos medvét csendben megközelíteni nem jó, főleg, ha be is kerül közéjük az ember. A lényeg, hogy a medve hamarabb észrevegye az ember közeledését, mert akkor elmegy onnan.

A kánóiak egy része egyébként nem is hallotta még, hogy medve lenne a környéken, volt aki pedig már olvasta a híreket, de az erdőben nem látta a medve nyomát. Gruskó László például nem tud róla, hogy valaha medve járt volna a falu környékén, csak távolabb tőlük. Szerinte, ha tényleg a bocsával van egy anyamedve, akkor érdemes vigyázni a környéken. Mint mondta, ő még nem találkozott a vendégekkel.

– Tóth Balázs –

kano_medve3


Ismét medve járt az Aggteleki Nemzeti Park környékén - illusztráció
Aggtelek - Gyanús nyomokat találtak az Aggteleki Nemzeti Park területén, a jelek medvék jelenlétére utalnak. A hatalmas állatok egyre gyakrabban tűnnek fel az ország északi hátáránál, bár egyelőre ember nem találkozott a friss nyomok tulajdonosaival. A Tények riportja. Videó: Tények ...

Ismét medve van az Aggteleki Nemzeti Park környékén
Aggtelek, Kánó - Az utóbbi időszakban több alkalommal kerültek elő barna medve (Ursus actos) esetleges jelenlétére utaló gyanús nyomok az Aggteleki Nemzeti Park térségében, de ezekből akkor nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban medvétől származnak (elmosódott széttaposott lábnyo...

Jótanácsok medvetámadás esetére – le ne feküdj elé! - illusztráció
Miskolc - A Farkasnapló blog videójából megtudhatjuk, hogy mi a teendő, ha medvével futunk össze. Mivel Aggtelek környékén már észleltek már ilyen állatot, így nem árt, ha kikupálódnak medvefronton. Azt a székely atyafiaktól tudjuk, hogy a medve nem játék (a többit most hagyjuk) és meghámozhat. S...

Attila farkasszemet nézett a medvével
Hernádpetri — Prédának nézte a medve a borsodi vadászt, centiken múlott az élete. Attila egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, erdei lesnél üldögélt zsákmányra várva, amikor egyszer csak vérfagyasztó hangokat hallott a háta mögül.– Egyedül üldögéltem a sötétben, amikor az erdőből, nagyjából 4-5 méter táv...Putnok.
BOON.HU


hirdetés