Putnok hírei

2019.03.27. 13:30

Program a falvak fejlődéséért Putnokon

Putnok - Komplex kérdés a kis településekről történő elvándorlás, amely célzott intézkedésekkel megállítható.

Putnok - Komplex kérdés a kis településekről történő elvándorlás, amely célzott intézkedésekkel megállítható.

Gyopáros Alpár szerint egy évtizeden belül megállítható, visszafordítható a falvakra jelenleg jellemző népességfogyás. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezt azon a putnoki fórumon jelentette ki, amelyen a környező települések polgármestereivel, vezetőivel találkozott.

Nagy az elvándorlás

A politikus hangsúlyozta: hazánkban 2900 olyan település található, amelynek a lélekszáma nem éri el az ötezret. Ezek döntően községek, de találhatunk szép számmal köztük városi jogállásúakat is. A kormány szándékai szerint ők is kedvezményezettjei lesznek a Magyar Falu Programnak. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy 2400 falunál figyelhető meg a lakosságszám drasztikus vagy kisebb mértékű fogyása. Nagyobb százalékpontos elvándorlás különösen akkor figyelhető meg, ha nagyobb városokkal, agglomerációs központokkal hasonlítjuk össze.

– A népességmegtartó erő érdekében indítunk el fejlesztéseket és különböző támogatási rendszereket – fogalmazott a kormánybiztos. – Ilyen például a falusi csok, amely várhatóan július 1-jével léphet hatályba. Legalább ilyen fontos lesz a mellékúthálózat rendszerének javítása, vagy azok a pályázatok, amelyek jobbá tehetik a kis közösségek életminőségét. Gondolok itt egy óvoda felújításra, egy bölcsőde építésére, vagy akár egy háziorvosi rendelő szebbé tételére, akár egy szolgálati lakás építésére. Ezek a dolgok mind segíthetnek abban, hogy a jelenlegi népességfogyást első körben lelassítsuk, hosszabb távon pedig megfordítsuk.

Komplex okok

Az elvándorlás okairól szólva Gyopáros Alpár kiemelte: ez egy rendkívül összetett kérdés, hiszen nem csupán egyetlen ok vezet odáig, hogy egy fiatal a szülőfalujától távol képzelje el a jövőjét. Fontos szempont a munkahelyek vagy azok közelségének a hiánya. Ugyanakkor azt naivitás lenne gondolni, hogy erre a problémára megoldást jelentene, ha minden településen lenne egy-egy termelő üzem. Azt viszont célként lehet kitűzni, hogy a munkaerőt folyamatosan váró gyárak, közigazgatási pontok elérhető közelségbe kerüljenek.

– Legalább ilyen lényeges a megközelítés kérdése, hiszen ha a lakosság számára elérhető közelségbe kerül egy nagyobb városban lévő munkahely, oda akkor is el kell jutni – szögezte le Gyopáros Alpár. – Hazánk mellékúthálózatára bőven ráfér a felújítás, és a közösségi közlekedés rendszerén is figyelembe kell venni ezeket a kérdéseket. A Magyar Falu Program keretében a lakhatási helyzet, és az elérhető szolgáltatások minősége is komoly prioritást kap. A kis községekben ezeket a fejlesztéseket úgy kell a jövőben végrehajtanunk, hogyha a fiatal mérlegre teszi a lehetőségeket, akkor ne kelljen feltétlenül elhagynia a szülőfaluját.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!