hirdetés

2021.09.20. 10:14

A jól ismert és alapvető burkolat: a járólap

A kemény padlóburkolat-fajták – a tégla, a beton, a kő, a pala és a laminált padlóburkolatok – kiemelkedő eleme a járólap.

Forrás: csempehegyek.hu

Ezek az általában strapabíró, de eltérő kopásállóságú égetett termékek nem igényelnek extra gondozást, és jó sokáig szolgálhatnak minket.

Vannak vidékek, ahol nem is használnak más padlóburkoló anyagot, csak ezt. Padlófűtés esetén is ezt tartják a leginkább megfelelő burkolatnak.

Léteznek kerámiából készülő járólapok, melyeket előszeretettel alkalmaznak előszobákban, konyhákban, étkezőkben. A verandákon és erkélyeken azonban csak fagyásálló járólapokat érdemes használni padlóburkolásra.

Sokféle járólaptípus

A különböző járólaptípusok közül sokakat – köztük bevallom, engem is – elvarázsol a kerámia járólapok eleganciája és sokfélesége. Általában nem olyan fényesek, mint a kerámia fali csempék, így nem is olyan csúszósak. Talán csak a mozaik járólapok vehetik fel velük a versenyt.

Utóbbiakat mostanában azért már jórészt csak nagyobb lapokban árulják – a burkolást végző szakemberek nagy megkönnyebbülésére. Nagyon népszerű járólaptípusok a greslapok vagy kőagyag lapok. Leginkább földszínekben elérhetők, és igazán rusztikus hatást érhetünk el alkalmazásukkal. Nem fényesek. Ha azonban lenolajjal és terpentinnel átkenjük, kicsit fényesebbé varázsolhatjuk őket.

Az intarziás csempék főként a viktoriánus Anglia kedvelt burkolóelemei voltak. Az előszobákat burkolták velük előszeretettel, azonban ma is alkalmazzák még őket.

Fényes legyen vagy inkább matt?

Nagyon lényeges kérdés, hogy a padlóburkolatunknak milyen legyen a hangulata? Sokan azt tartják, hogy a fényes felület sokkal elegánsabban hat a mattnál. Ízlés dolga. Ebben én most semmi esetre sem szeretnék egyik oldal mellé sem állni. Kinek a pap, kinek a papné, ugye?

A fényes lapok – minden ellenkező híreszteléssel szemben – igazán nem nehezebben tisztán tarthatók a matt lapoknál, ellenben nagyon mutatósak és igazán elegánsak. És egyáltalán nem nehezebb őket tisztán tartani matt társaiknál. A fényes lapok lehetnek mázas kerámiák vagy polírozott greslapok is. Utóbbiak talán így még fényesebbnek is látszanak. Gyakran kombinálják – főleg nagyobb ügyfélterekben – a matt greslapokkal. Igazán elegáns és kedvező hatást lehet velük elérni. Meg kell azonban jegyezni, hogy itt is az európai gyártók termékei általában sokkal jobb minőségűek, mint az olcsóbb kínai termékeké.

Van kompromisszumos megoldás is

Szerencsére a mázas és máz nélküli járólapokból is készítenek félig fényezett, más néven lapato vagy semi levigato felületű járólapokat, melyek a megoldást jelenthetik, ha nagyon nehéz a döntés a fényes vagy a matt felület között. Nagyon érdekes, új famintás járólapok is elérhetők a piacon – akár még magyar gyártóktól is. A Csempehegyek weboldalán például számos járólaptípus megtalálható. De csak óvatosan! Igazán nehéz a választás a szebbnél szebb járólapok között.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában