hirdetés

2021.08.24. 10:09

Áldás vagy átok az otthoni munkavégzés?

Az elmúlt másfél évben a legtöbb ember élete fenekestül felfordult. A covidra senki sem számított, arra pedig, hogy ekkora hatással lesz az életünkre, végképp nem...

Forrás: allianz.hu

Ennek kapcsán az Allianz Hungária készített egy felmérést „Generációról generációra” néven, amiben azt vizsgálták, hogyan változott meg az életünk a pandémia miatti bezártság időszaka alatt, valamint hogy a különböző korosztályok mennyire kezelték másképpen a kialakult helyzetet, és mit várnak az elkövetkezendő időszakoktól.

Az alábbi cikkben ennek a felmérésnek az eredményeit fogjuk részletesebben megvizsgálni.

Munka vagy magánélet?

Azzal, hogy az iroda bekerült az otthonunkba, sokkal nehezebb éles határt húzni a munka és a magánélet között. Ettől függetlenül a válaszadók több, mint fele úgy gondolja, hogy a megfelelő szervezettséggel és tudatossággal könnyedén rendet lehet teremteni ebben a kavalkádban.

A megkérdezettek többsége kortól függetlenül úgy látta, hogy a túlórák nem befolyásolták kimondottan ezt az egyensúlyt, hiszen az elmaradás vagy éppen egy határidős feladat helyszíntől függetlenül gyors megoldást kíván, mindegy, hogy ez az irodában vagy az otthonunk kényelmében ér utol minket.

Abban már viszont jobban meglátszott a generációk közti különbség, hogy mennyiben befolyásolta az emberek mindennapjait és a magánéletüket az otthoni munkavégzés. A legfiatalabb kitöltők tapasztalati vegyesek voltak, de összességében többen érezték úgy, hogy összedőlt a napirendjük, mint ahányan komfortosak maradtak a változások hatására.

A válaszok alapján a legkönnyebben a 20-30-as éveikben járók (az Y-generáció) vették az akadályt, a legtöbben közülök úgy nyilatkoztak, hogy a home office mellett minden egyéb teendőjüket el tudták látni, és a családjukra is maradt idejük. A 40-50-es éveiket taposók (az X-generáció) ellenben úgy érezték, hogy teljesen felborultak a mindennapjaik, és ezt a magánéletük is megsínylette.

A lakásod egyben az irodáddá is vált? Már otthon tartod a munkahelyi eszközök és iratok nagyobb részét? Kellene egy megbízható lakásbiztosítás, hogy minden értékedet biztonságban tudhasd? Keresd fel az Allianz Hungária weboldalát, és biztosítsd be otthonodat mihamarabb!

Hogyan tovább?

Azáltal, hogy a munkáltatók is megtapasztalták, hogy a munkavállalóik ugyanolyan hatékonysággal tudnak irodán kívül is dolgozni, felmerül a kérdés: hogyan változtatja ez meg a későbbiekben a munkaviszonyokat?

Egyre több helyről hallani olyan visszajelzéseket, hogy rugalmasabban kezelik a személyes megjelenést, elég csupán a munkanapok felét az irodában tölteni, vagy akár teljesen fakultatívvá is teszik azt. A “Generációról generációra”-felmérés keretein belül megkérdezték az embereket arról is, hogy ők mit tartanának a legjobb forgatókönyvnek a folytatásra. Jelenleg a többség úgy gondolja, hogy a 8 órás munkaidő továbbra is célszerű, de annak beosztása már más megoszlást mutat. Egyesek a szabad időbeosztást preferálják, míg mások jobban ragaszkodnak a kötöttségekhez. Abban viszont a többség egyetért, hogy könnyen megbarátkoznának a 4 napos munkahét gondolatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában