szponzorált tartalom

2021.07.12. 16:42

Mi, hogyan, mennyiért? – amit az okosotthonról tudni kell

Számtalanszor hallani az okosotthon kifejezést, azonban mégsem annyira ismerős és elterjedt hazánkban.

Forrás: xiaomishop.hu

Amit az okosotthonról tudni kell, vagyis az első három kérdés, ami általában felvetődik bennünk, most megválaszoljuk.

Mi is az az okosotthon?

Az okosotthon egy koncepció, mely szerint az otthonunkat automatizálhatjuk és kényelmesebbé tehetjük a folyamatosan fejlődő technológiai vívmányok segítségével.

Különféle okoseszközök kiépített hálózata, melyek wifin, Bluetooth-on vagy SIM-kártyán keresztül csatlakoznak akár egymáshoz is. Nem csak okoseszközök alkotják, hanem szenzorok, érzékelők, melyek folyamatosan figyelik a felhasználói szokásokat, a környezetet, és a feldolgozott adatok alapján a legoptimálisabb állapotot biztosítják.

A szenzorok minden környezeti tényezőre figyelnek, ha kell, elindítják a lakás fűtését, ha besötétedik, felkapcsolják a villanyt, minden a beállítástól függ. Ezek alapján döntik el, mi a teendő, mi az, amivel a komfortérzetet elősegíthetik.

Néhány okoseszköz, mint a Xiaomishop.hu-nál kapható népszerű robotporszívó vagy a párásító önmagától végzi a dolgát, míg mi bevásárolunk, addig a robotporszívó kitakarít, a párásító kikapcsol, ha elegendő a levegő páratartalma.

Az okosotthon egy megbízható társ, ami odafigyel helyettünk számos változásra körülöttünk, és kérdés nélkül tesz a jóllétünkért, értékes időt hagyva számunkra. Nem mellesleg mindezt energiatakarékosan.

Hogyan működik az okosotthon?

Felvetődik a kérdés, hogyan működik az okosotthon, vagyis mitől működik, melyre a válasz többrétű. Alapvető tulajdonsága, hogy minden távvezérelhető.

A vezérléshez mobilapplikációt használunk, melyet könnyedén letölthetünk. Ezen kezelhetjük a beállításokat, majd nyomonkövethetjük az aktuális adatokat, így valós időben látjuk a lakás páratartalmát, a robotporszívó által kitakarított területet. Az applikáció pedig amellett, hogy gyűjti, tárolja is az adatokat, ezek felhasználásával önálló döntésekre lesz képes, ettől válik ténylegesen okosotthonná.

Az okoseszközök egyenként még csak távvezérlésű, automatizált folyamatnak tekinthetőek. Működésük értelemszerű, a csomagolásban további útmutató található.

Mennyiért lehet nekünk is okosotthonunk?

Hogy mégis mennyibe kerül ez az egész, ahhoz tudni kell, mit szeretnénk. Nyugodtan elemekre bonthatjuk az okosotthon kialakítását, kezdhetjük egy-egy okoseszköz beszerzésével, majd – mint a lakberendezésnél – folyamatosan alakítjuk.

Kétségtelen, a legnagyobb befektetésre a szenzorok, érzékelők telepítésénél kell számítani. A beépített okosotthon megoldásai mérettől függően több százezres tételt jelentenek, de az okoseszközök sokszor az elképzelthez képest jóval kedvezőbb áron beszerezhetőek.

Megfizethetetlen viszont, hogy biztonságot és biztonságérzetet ad, ami a legfontosabb egy valódi otthon esetén!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában