hirdetés

2021.07.26. 11:10

Kutyák és macskák pro és kontra

Bár manapság rengeteg féle állatot lehet házi kedvencként tartani, azonban a két legnagyobb tábort még mindig a kutyások és a macskások alkotják.

Forrás: petguru.hu

És ahogy az már lenni szokott, mindenkinek a saját kedvence a legtökéletesebb a világon. Azonban, ha objektíven szemléljük a dolgot, akkor is fel tudunk sorolni jó pár előnyt, illetve hátrányt a kutyákkal és a macskákkal kapcsolatban is.

Ragaszkodás és függetlenség

A kutyáknak nagy szükségük van arra, hogy a gazdájuk foglalkozzon velük. A legtöbb négylábú minden nap kitörő örömmel, heves farokcsóválás közepette fogadja a hazaérkező gazdiját. Ezután pedig egy tapodtat sem mozdul mellőle, amíg nem kapott egy kis simogatást, pár jutalomfalatot, vagy nem játszanak vele egy kicsit.

Ezzel alaphelyzetben nincs is semmi gond, viszont minden kutyatartónak vannak olyan napjai, amikor hullafáradtan esik haza, és máshoz sincs kedve, csak lerogyni a kanapéra. Ezt pedig a kutyája minden tőle telhető eszközzel igyekszik megakadályozni.

Ezzel szemben a macskák sokkal függetlenebb állatok. Ők nem követik mindenhová a gazdájukat mint egy árnyék, hanem egy gyors üdvözlés meg egy kis simogatás után mennek is a dolgukra. Egy cica vígan elvan egész nap egyedül, amíg a gazdi nincs otthon, így azoknak az állattartóknak is kiváló társ, akik a munkájuk miatt a nap nagy részében távol vannak.

Csend és hangzavar

Nézzünk szembe a tényekkel: a kutyák bizony zajos állatok. Ugatnak, ha idegent észlelnek, ha fenyegetőznek, ha nagyon örülnek. Nyüszítenek, ha félnek vagy fáj valamijük, és ugatnak, ha kommunikálni akarnak. Ez némelyeket ugyan cseppet sem zavar, más viszont roppant idegesítőnek találja, hogy az ebek gyakran hallatják a hangjukat.

Ezzel szemben a macskák sokkal kevesebbszer nyávognak, a nap nagy részét pedig teljes csendben töltik. Olyanról sokkal ritkábban hallani, hogy valakit zavar a szomszédja állandóan hangoskodó macskája.

No persze ez nem jelenti azt, hogy a macskáknak ne lenne szükségük törődésre és figyelemre, mert ezt természetesen ők is igénylik. A Petguru webáruház azonban nem tesz különbséget kutyák és cicák közt, hiszen minden kisállat számára biztosítják a megfelelő eleséget és felszerelést. Ugyanez vonatkozik nálunk a többi kisállatra is. Hiszen legyen kutyád, macskád, rágcsálód, hüllőd, kétéltűd vagy halad, mi mindegyiket egyformán szeretjük és fontosnak tartjuk.

Védelmezés és megfigyelés

A kutyák olyannyira hűségesek tudnak lenni gazdájukhoz és otthonukhoz, hogy akár a saját életük árán is megvédik őket. Nem egy olyan esetről hallani, amikor a kutya rátámad egy betörőre vagy séta közben egy olyan kóbor kutyára, aki fenyegetően lép fel a gazdival szemben.

Ezzel szemben a macskák többsége csupán csendben végignézi, ha a gazdája veszélybe kerül, netán gyorsan elrejtőzik, ha ő maga is megijed. De persze ezt az állítást sem lehet általánosítani. Léteznek olyan macskák is, akik megvédik szeretett gazdájukat.

Séta és pihenés

Egy kutyát nem lehet kizárólag lakásban tartani, napi több alkalommal is le kell vinni sétálni. Ez abból a szempontból előny, hogy így a gazdi is aktívabb és sportosabb életmódot “kénytelen” folytatni, viszont aki jóformán csak aludni jár haza, annak lehet, hogy mindez csak nyűg.

A macskák viszont nagyszerűen elvannak a lakásban is, egy hálóval biztosított ablak vagy erkély pedig tökéletesen kiszolgálja az igényeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában