szponzorált tartalom

2021.05.07. 12:15

Az implantációval legalább egy szinttel jobb fogpótlás készíthető

A Perfekt-Dent Fogászat belvárosi, Kossuth utcai rendelőjében vagyunk. A megnyugtató légkörű helyen beszélgető partnereim, anya és fia, Dr. Czina Zsuzsanna és Dr. Hornyák Csaba fogszakorvosok.

Büszkén vezetnek végig birodalmukon megmutatva nekem azt a felszerelést, technikai rendszert amelyet kialakítottak, hogy pácienseiket a mai kor szinvonalának megfelelően, a legoptimálisabban kezelhessék. Beszélgetésünk során az is kiderül,hogy az orvosok és asszisztenseik abszolút elkötelezettek az empatikus, páciensközpontú ellátás mellett. Minden egyes eset, minden egyes páciensük maximális figyelmet kap tőlünk. Csakis gondos, tudatos tervezéssel és odafigyeléssel lehet egyénre szabottan a legjobb eredményt elérni a fogászati gyógyítás soránvallják. Ugyanígy nagyon lényeges számukra a folyamatos továbbképzés, tanulás, kurzusok látogatása, a megfelelő szakmai tudás megszerzése és szintentartása érdekében. Azt is megtudom, hogy több szakvizsgával rendelkeznek, amelyet a Debreceni Egyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a németországi Duisburg-Esseni egyetemen abszolváltak. Elsősorban fogászati implantációra, fogpótlások készítésére specializálódtak, amelyek biztonságos kivitelezéséhez feltétlenül szükséges CT felvétel, 3 dimenziós rtg analízis végzése.

 

Miért válasszuk implantációt vagyis a műgyökérbeültetést, Mit nyerhetünk vele? – kérdezem.

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy az implantációval legalább egy szinttel jobb fogpótlás készíthető, mint anélkül. Például ha hiányzik egy fog annak pótlására hagyományos módszerrel hidat készítünk, amely a hiányt határoló fogak lecsiszolásával és hídpillérnek való felhasználásával érünk el. Implantációval a hiányzó fog helyére kerül az implantátum, nem kell lecsiszolni fogakat és megterhelni a híddal, így megkímélhető épségük és elkerülhető az is, hogy azoknak kelljen elvinni a hiányzó fogakra jutó rágóterhelést. Másik példa, ha hiányoznak a hátsó rágófogak- ezt úgy nevezzük, hogy sorvégi hiány – hagyományos módszerrel csak úgy állíthatjuk helyre a rágófunkciót, hogy kivehető része is van a fogpótlásnak, míg ez implantációval elkerülhető.

 

Nagy különbség a páciens számára

 

Nem is beszélve az implantáció előnyéről egy olyan esetben amikor teljesen fogatlanság áll fenn. A teljes kivehető fogpótlással szemben, amely, főleg alsó állcsont esetén folyamatosan mozog a szájban, implantátumokkal akár azt is elérhetjük , hogy fix fogpótlása legyen a páciensnek. Teljesen más életminőséget kaphat betegünk ezáltal – mondják el a doktorok.

Kérdésemre, hogy mindenki kaphat-e fogimplantátumot vagy vannak kizáró tényezők is kifejtik: „Fontos tényező a páciens általános állapot. Vannak olyan betegségek amelyek kizárják az implantátum beültetés lehetőségét de szerencsére ezek ritkák.

Lényeges tényező a beteg csontkínálata. A fog, fogak elvesztése után az állcsontgerinc sajnos leépül ami nehezíti, időnként lehetetlenné teszi az implantátum beültetését. Annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e a műgyökér beültetés az implantációra jelentkező páciens első alkalommal egy állapotfelméréssel egybekötött konzultáción vesz részt, ahol részletes tájékoztatást adunk arról, hogy milyen eredmények érhetők el a beavatkozás által. Megbeszéljük az összes alternatív lehetőséget, azok minden előnyével és hátrányával együtt. Válaszolunk a páciens felmerülő kérdéseire, átbeszéljük a kezelés lehetséges menetét és a várható, esetleges komplikációkat.

„ Ha a páciensnek nincs elég csontja, le kell mondania az implantáció nyújtotta előnyökről? – tettük fel a kérdést. „Szerencsére sokszor van megoldás ezekre az esetekre is és nem kell lemondanunk az implantálásról. Két úton járhatunk el. Vagy speciális szögben, módon ültetjük be a műgyökereket ezzel kompenzálva a csonthiányt. Ez az úgy nevezett ’all on 4 vagy all on 6’ koncepció.

Vagy pedig csontpótlást végzünk speciális csontpótló anyagokkal. Ha lehet a szájüregből nyert sajátcsonttal is próbáljuk kiegészíteni a csontpótlásunkat. Ez azért fontos, mert a saját szervezetből nyert anyag tartalmazza azokat a morfogenetikai faktorokat, amelyek facilitálják a csontképződést.” – tudjuk meg a szakemberektől.

A beszélgetés során még számos érdekesség elhangzott a modern fogászat rejtelmeivel kapcsolatban, melyből azt a megállapítást szűrtem le: Perfekt-Dent-nél családias környezetbe, jó kezekbe kerül a beteg.

Web: https://www.miskolcifogaszat.hu

 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában