Szponzorált tartalom

2021.03.09. 15:13

Megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer

Március közepén indul a város csapadékvíz-elvezető rendszerének megújítását szolgáló TOP-os pályázati beruházás Nyékládházán.

Az esetlegesen adódó kellemetlenségekért, forgalmi fennakadásokért a lakosság türelmére, megértésére is számít a város a közös cél érdekében.

Mint arra sokan emlékeznek, 2010. május-június hónapokban igen heves, nagy csapadékot okozó időszak alakult ki, amely a vízmosásokban jelentős vízkárokat okozva magas vízállásokkal vonult le a bükki patakokon. A májusi ciklon, a kiterjedt intenzív esőzés végül a nagyobb vízfolyásokat rekordközeli vagy azt meghaladó szintre duzzasztotta, amelyek a csapadék-esemény elmúltával elhúzódó apadásba kezdtek.

Ezt követően június elején szokatlan módon egy újabb mediterrán ciklon érkezett térségünkbe — régebben mintegy 10 évente jött egy ilyen ciklon Magyarországra, ekkor pedig néhány héten belül kettő is. Ennek csapadékmennyiségét a még apadó vízfolyások már nem tudták befogadni és újabb vízállásrekordot döntve megáradtak, hatalmas károkat okoztak. A májusi ciklon okozta intenzív esőzés Nyékládháza déli területein is jelentős vízkárokat eredményezett. Az önkormányzat és a lakosság is szembesült a meglévő csapadékvíz-elvezető rendszer korlátaival, felújításának szükségességével. A havária során nyilvánvalóvá vált, hogy a település csapadékvíz-elvezető hálózata rendezetlen. Egy-egy utcán belül a csapadékvíz-elvezető árok keresztmetszete, azaz az átfolyási szelvény nagyon változó, kisebb-nagyobb szelvények váltogatják egymást. A rossz vízelvezetést fokozza a kapubejárók, átereszek változatossága is, szintén kisebb-nagyobb átfolyási szelvényekkel. 2010-11. során első lépésként megtörtént a Hejő-patak medrének tisztítása, hiszen ezen keresztül egyrészt nagy mennyiségű csapadékvíz halad keresztül a városon, másrészt a saját csapadékvíz-elvezető hálózat is ide van bekötve. 2016. során az önkormányzat sikerrel pályázott a „TOP-2.1.3-16” azonosító számú „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című pályázati felhívás keretén belül a déli terület csapadékvíz-rekonstrukciójára.

A 2010-es esőzések tapasztalataiból okulva a hegyről lejövő csapadék biztonságos elvezetése volt az elsődleges szempont. Az elnyert beruházás az egyre gyakrabban előforduló heves esőzések okozta nagyobb vizek szabályozott elvezetését szolgálja. Az engedélyezett és idén kivitelezésre kerülő csapadékvízelvezetés-rekonstrukció 4 fő elemre támaszkodik:

  • A Delta utcán keresztül érkező csapadékvíz biztonságos levezetése a hegyről (a Szent István utca betorkollásától kezdődően teljes meder-rekonstrukció, ideértve a betorkolló Hegyalja utca vízelvezető árkának rendezését is). A leérkező csapadékvíz átvezetése a 3 sz. főút szelvénye alatt, majd elvezetése a 35-ös út mellett a Déli árok irányába.
  • A Petőfi utca csapadékvíz-elvezető rendszerének teljes rekonstrukciója, ehhez tartozóan a Kossuth Lajos utca Petőfi utcai torkolatától a 35-ös útig tartó szakaszán a vízelvezető rendszer felújítása, folyásfenék rendezése.
  • A Viola és a Hargita utcák csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása.
  • A Déli árok mederrendezése – ahol szükséges, szélesítése, mélyítése, illetve az érkező vízhozamnak a Miskolc-Budapest vasútvonal alatti biztonságos átvezetése a Hejő patak irányába. (Jelenleg az áteresz nagy mértékben fel van iszapolódva, így feladatát alig tölti be.)
  • A tervezett beruházás megvalósítása március közepén indul, az esetlegesen adódó kellemetlenségekért, forgalmi fennakadásokért a Tisztelt Lakosság türelmét és megértését kérik, hiszen mindenki érdeke a város csapadékvíz-elvezető rendszerének megújulása.

    (Pr cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában