Szponzorált tartalom

2021.03.18. 13:09

Kollagén az első számú öregedésgátló és az ízületek őrangyala

Forrás: newfitshop.hu

A kollagén szó hallatán sokaknak a szépségipar juthat az eszébe. Részben helyesen, hiszen a kollagén egy olyan fehérje, amely nagyban hozzájárul a bőrünk feszességéhez, az erős és fényes körmökhöz és hajkoronához.

Van azonban a testünknek még egy-két olyan területe, amely nem működhet olajozottan a kollagén nélkül. A test ragasztójának is nevezett anyag ugyanis többek között a csontokban, erekben, ízületekben és még az izomban is megtalálható.

Szépség

A szépségipar már rég felismerte és szorgalmasan használja is a kollagént. A bőrben megtalálható kollagén felelős a feszességért, ezért tapasztalható az öregedés előrehaladtával a bőr ráncossága, mivel a kollagén egyre inkább ürül a szervezetből. Ha szeretnénk megtartani a bőrünk szépségét, érdemes a kollagént az étrendünkbe iktatni, hiszen belülről táplálva nagyobb hatást érhetünk el.

A köröm és haj is hálás a kollagénes ápolásért. Az elvékonyodott, törékeny köröm és haj utalhat kollagénhiányra is. Ebben az esetben is szükséges a pótlása, amelyet különböző étrend-kiegészítőkkel tehet meg.

Az ízületek és csontok összetartó anyaga

A sok edzés és az egészséges életmód ellenére 25 éves korunk után sajnos több kollagént veszítünk, mint amennyit a szervezetünk képes lenne előállítani. A pótlása viszont mind az ízületek, mind pedig a csontok számára nélkülözhetetlen.

A mozgás szabadságához hozzászokott ember nehezen viseli, ha az ízületei már nem szolgálják úgy, mint korábban. Ha az elveszített kollagént helyesen, jó minőségű étrend-kiegészítőkkel pótoljuk, elkerülhető az ízületek idő előtti kopása, és ezáltal a mozgásunk is sokkal tovább marad a régi.

Fotó: newfitshop.hu

Az erős csontrendszer is függ a kollagéntől. Azok rugalmasságát nyerik belőle, így a külső behatásoknak jobban ellenáll, ezenfelül pedig megakadályozza a csontritkulást is.

Az izmok ereje

A kollagén, mint fehérje az izmok egyik építőeleme, így nélküle nincs izomépítés. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy miként hat a rendszeres edzés melletti plusz kollagénbevitel az izomnövelés során. Az eredmény szerint azok a férfiak, akik 12 héten át naponta 15 gramm kollagént is bevittek a szervezetükbe, és emellett minden nap edzettek is, sokkal nagyobb mértékben növelték az izomtömegüket, mint azok, akik kizárólag az edzésre hagyatkoztak.

A kollagén szedése során figyelni kell azonban arra, hogy ne fogyasszunk olyan ételeket és italokat, amelyek csökkenthetik a termelődését. Ilyen például a fehér cukor vagy a finomított szénhidrátok. Kerülni kell továbbá a túlzott ultraibolya sugárzást is, amely kártékony hatása főként a bőrön észlelhető.

A természetes kollagéntermelődést elősegíthetjük megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelével, vagy fogyasszunk sok tojásfehérjét, búzacsírát vagy káposztát.

A magas klorofilltartalmú – leginkább a zöld levelű zöldségek, mint a spenót vagy a mángold – ételek is támogatják a kollagéntermelést.

– PR cikk –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában