Szponzorált tartalom

2020.11.12. 12:43

Az otthoni villanyszerelés nélkülözhetetlen szerszámai

Amikor az ember úgy dönt, már elég magabiztos ahhoz, hogy önállóan belekezdjen egy kisebb villanyszerelési munkába, szinte rögtön felmerül a következő kérdés: rendben, de mire van ehhez szükségem? Most Magyarország legnagyobb e-világítástechnikai szakáruházának, a Lumenetnek a segítségével mutatjuk be, mire van szükséged az otthoni villanyszereléshez.

 

 

Egy jó csavarhúzó készlet elengedhetetlen az otthoni szereléshez

A legfontosabb: mindenből minőségit

Egy jó munka akkor igazán jó, ha minden eleme megfelelő: ebbe éppúgy beletartozik a szaktudás, a precizitás, mint a minőségi szerszámok. Fontos, hogy a minőség alatt nem a méregdrága szerszámokat értjük, egyszerűen arról van szó, hogy egy krimpelés vagy egy beragadt csavar kiszedése akkor mehet könnyen, ha megvan hozzá a megfelelő, a feladatát jól ellátó eszközöd. Különösen igaz ez a villanyszerelésre, hiszen senki nem szeretne megsérülni egy rossz szerszám miatt.

Fontos a biztonság!

A minőség mellett egy villanyszereléshez használt szerszám esetén nem mehetünk el szó nélkül a szigetelés mellett. Egy elektromos hálózat szerelésekor ugyanis olyan szerszámokra van szükség, amelyek nagyfeszültség ellen is megvédenek bennünket. A termékek adatlapján szinte minden esetben feltüntetik, hogy milyen feszültség ellen véd az adott termék, ha 1000V jelölés szerepel, úgy legfeljebb 1000 V feszültségig lehetünk biztosak a termék védelmében. Célszerű olyan szerszámot vásárolni, amelyet elláttak a német VDE tanúsítványával, ilyen eszközök ugyanis 10 különféle, szigorú teszten esnek át, mielőtt kiérdemlik a minősítésüket.

A kötelező kellékek

Nemcsak villanyszereléshez, de bármilyen otthoni munkához hasznos egy csavarhúzó készlet: villanyszereléshez általában kis pengeszélességű darabokra van szükség, de bizonyos eszközök leszereléséhez érdemes lehet közepes- vagy nagy pengeszélességű darabokat is tartanod. Legyen egyenes (azaz lapos) és kereszthornyos (vagy a köznyelvben csillag) csavarhúzó is a készletben, de esetlegesen, főképp műszaki eszközök szétszerelésekor torx szerszámokra is szükséged lehet.

Egy jól kiválasztott dugó kulcskészlet hosszú ideig jó szolgálatot tehet

Ha a villanyszerelés nemcsak egy-egy kábel ellenőrzésében vagy blankolásában merül ki, de szeretnél akár autóvillamossággal, vagy más, nagyobb szerszámot igénylő feladattal foglalkozni, úgy ajánlott egy minőségi bit- és dugókulcs készlet is. Egy házi szerszámosláda nélkülözhetetlen eleme a racsnis hajtószár is, épp ezért ajánlott olyan bithegy készletet választanod, amelyben ez megtalálható. Szintén hasznos segítség egy csillag-villás kulcskészlet is, egy időtálló villáskulcs készlet hosszú ideg jó társad lehet a munkában.

Ha nem akarsz a kézierővel bajlódni, jó választás lehet egy akkus csavarbehajtó illetve hozzá egy fejkészlet is. Nem maradhat ki a fázisceruza sem, hiszen ezzel vizsgálhatod meg, hogy áram alatt van-e az épp vizsgálni kívánt kábel – enélkül elektromos munkát nem szabad elkezdeni! Praktikus beszerezni egy kombinált fogót is, lehetőleg olyat, amely kellő hosszúságú: egy legalább 200 mm hosszú kombinált fogó esetén már a megfelelő erőkar áll a rendelkezésedre a nehezebb vágások kivitelezésére.

Ha nem akarsz kézi erővel bajlódni, használj egy jó akkus csavarbehajtót

A kábelek vágásához egy minőségi oldalcsípő fogóra lehet szükséged, érdemes legalább 100 mm-es hosszúságút választani, hogy a nehezebben hozzáférhető helyeken is el tudd vágni a vezetéket.

Amikre még érdemes áldoznod

Hasznos segítség egy hosszúcsőrű fogó, ez segíthet, hogy a nehezen elérhető helyekről kihúzd a kábelt. Elérhető sima egyenes és hajlított formában is – ha sokat foglalkoznál a jövőben a villanyszereléssel, mindkét darabból ajánlott egyet-egyet vásárolnod. Nagyon vékony kábelek vágásához műszerész oldalcsipő fogó ajánlott: ezekkel igen vékony és nehezen hozzáférhető kábeleket is el tudsz vágni, akár még egy kisméretű elektronikai eszközben is.

Amennyiben hálózati kábellel dolgoznál, úgy szükség lehet egy érvéghüvely fogóra, vagyis krimpelőre, amivel a megfelelő csatlakozót rögzítheted a kábelhez. Abban az esetben, ha kábelblankolást tervezel, egy vezeték csupaszító fogó vásárlása ajánlott: a legtöbb típus 1-3 mm közötti vezetékek műanyag szigetelésének eltávolítására alkalmas.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában