Hirdetés

2022.08.25. 19:00

Neked mennyire okos az otthonod?

Mostanság eléggé felkapott és hypeolt kifejezés lett az okos szó, mint előtag, így egyre gyakrabban hallunk okostelefonról, okosóráról, okosotthonról, okostermosztátról és még egész sok minden másról.

Persze ez csak egy gyűjtőkifejezés, amely mögött a Dolgok internetje, vagyis az IoT, azaz a Dolgok internetje áll, amit a szakemberek úgy írnak le, mint az olyan eszközök összességét, amelyek eredetileg nem azért jöttek létra, hogy információ adjanak, továbbítsanak vagy tanuljanak, ellenben az internet által egy rendszerré összekapcsolva “okossá” váltak, és az innovációnak köszönhetően nagyban megkönnyítik a mindennapi életet.

De hogy is kezdődött?

Ahhoz, hogy minél jobban megértsd az IoT lényegét és fejlődését, egyrészt érdemes az IOT magazin okoseszközökkel kapcsolatos tippjeit böngészned, másrészt pedig tudnod kell, hogy vette kezdetét az a hatalmas felfedezés, amely akár a negyedik ipari forradalom kirobbanásához is vezethet.

Biztosan meglepődsz, de az okoseszközök kora a Nest vállalat termosztátjával indult, amely nemcsak, hogy programozható és távirányítható volt, de ami még fontosabb volt, hogy a betáplált adatok alapján gépi tanulás során képes volt elsajátítani azokat a mintákat, amelyeket a lakók használtak, így egy idő után már irányítás és vezérlés nélkül volt képes arra, hogy a megfelelő hőmérsékletet biztosítsa az ott élők számára. Aztán jött a Google, megvásárolta a termosztátot, a többi pedig már történelem.

Csak egy hangzatos név, és semmi több?

Talán felmerül benned a kérdés, hogy akkor ez most semmi több, pusztán annyi, hogy a megszokott eszközeid jobban szolgálják a kényelmed? A lényeg valójában ez, de semmiképpen sem szabad lekicsinylően nyilatkozni róla, mivel egyrészt a kényelmedet szolgálja, másrészt rengeteg energiát és pénzt spórol neked. Képzeld csak el a következőt!

Okosotthonod van. Egy fárasztó munkanap után elindulsz haza, amiről a telefonod, a helyváltoztatásnak köszönhetően értesítést küld az otthoni eszközeidnek, amelyet a Dolgok internetje kapcsol egymáshoz, és így mire hazaérsz, a számodra megfelelő hőmérséklet fogad, sőt, akár már a vacsorád is melegszik a sütőben, nem beszélve a fényekről, amelyek jöttödre felgyúlnak, és mindenféle kapcsolgatás nélkül ott világítanak, amelyik helyiségben éppen tartózkodsz. Csábítóan hangzik, igaz? Mindenesetre biztosan jobban, mint korgó gyomorral megérkezni egy sötét és hűvös lakásba, ahol még nekiláthatsz ételt is melegíteni magadnak.

No, ezt teszi a Dolgok internetje: terhet vesz le a válladról, valamint óvja a környezetet azáltal, hogy nem használ felesleges energiát!

Nem utópia, hanem a közeli jövő!

Ugye eléggé utópisztikusan hangzik? Pedig korántsem nevezhető annak, hisz ez már a jelen! Persze még nem minden otthon rendelkezik okosmegoldásokkal, de a jövő igenis abba az irányba mutat!

Láthatod hát, érdemes résen lenni! Olvasd hát rendszeresen az IOT magazint, és tedd az életedet minél komfortosabbá!

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!