Hirdetés

2023.11.23. 00:00

Örökségünk nyomában kiállítások és családi napok az Edelényi Kastélyszigeten!

Sport-, és Egészségnap az Edelényi Kastélyszigeten, 2023. november 23. szombat 10.00-15.00 óra

PR cikk

Az Edelényi Kastélyszigeten a Magyar Nemzeti Múzeum Örökségünk nyomában címmel 3 időszaki kiállítást mutat be, melyek ingyenes látogathatók. Hétvégén a tárlatokhoz tematikus családi napok is kapcsolódnak.

A régészeti családi napot követően 2023. november 25-én, szombaton az sporté és az egészségmegőrzésé lesz a főszerep a Kastélyszigeten.

A családi napon egészségügyi szűrővizsgálatokkal, sport és szórakoztató programokkal, bemutatókkal várják a látogatókat.

Egészségügyi szűrővizsgálatok – a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének mérőállomásán

Sportsziget - ahol többek között a Factory Aréna roller bemutatója, épített kresz pályája, óriás sakk, és óriás csocsó várja a kicsiket és nagyokat

A Sajómenti Népművészeti Egyesület népi játékaival, játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal kedveskedi a családoknak.

További programok:

 Csiribiri Együttes gyerekműsora, Matyó Néptáncegyüttes előadása, Czabány Attila zenés műsora, Miskolci Mazsorett Együttes mazsorett bemutatója 

 PETE Oktatási Stúdió természettudományos foglalkoztató standja

A Magyar Nemzeti Múzeum Tandem című kiállítsa a családi naphoz kapcsolódik, amely a fényképezés mellett a kétkerekűek fejlődését hozza közelebb az érdeklődőkhöz, ezúttal három dimenzióban. 

A Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei kézműves foglalkozással, többek között tarsolylemezdomborítással és más érdekességgel, valamint a történelem rajongókat az „Evezzünk együtt Kharón ladikján! című program keretében Régészetihomokozóval, Leletsimogatóval és antropológiai bemutatóval várják.

Az Örökségünk nyomában kiállításain tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Az első 300 látogatónak vendégváró falatokkal  és meleg teával kedveskednek a szervezők!

 

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökének véleménye szerint a sport életünk alapvető része kell, hogy legyen. Habár a hétköznapok során kevés idő jut erre, de fontos, hogy szánjunk rá, hiszen ezzel a saját jövőnkért teszünk. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy ép testben ép lélek. A Magyar Nemzeti Múzeum november 25-ei tematikus napja mindkettőt megmutatja. Az ép test, az ép lélek pedig a kiegyensúlyozott ember maga. A magyar sportolók rendkívüli eredményekkel állítanak elénk példát. Megmutatják, hogy lehetetlen nincs, megmutatják, hogy a sport kitartásra, nyílt, fair küzdelemre, önmagunk és közösségünkért való tenni akarásra sarkall. Egyszóval a sport legyen az egyéni, vagy csapat, amatőr vagy profi, akárhogyan is, de az életre tanít. Emellett pedig a jövőbe mutat, hiszen az egészség mindennek az alapja – mondta el.

A kiállításokat a Magyar Nemzeti Múzeum és Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata a TOP-5.3.2-17-BO1-2021-00002 kódszámú, „Identitás további erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projektjének keretében közösen valósítja meg.

A tárlatokat a „közösség és identitás” szavakkal lehet legjobban jellemezni: A „Tandem. Kerékpár és fényképezés” című fotó tárlaton a kerékpárosok közössége jelenik meg. Majd még erősebben megmutatkozik a „Kincset érő közösség” című kiállításon, ahol a régészethez vonzódó önkéntesek munkáját láthatjuk. A harmadik gyűjteményben „Tarsolylemezek, a honfoglaló elit kincsei” címmel pedig a nemzeti identitás még magasabb szintjét lehet megismerni, hisz a tarsolylemezek szimbolikája, jelentéstartalma bepillantást enged őseink világába.

A Magyar Nemzeti Múzeum utolsó tematikus napja december 9-én várja majd az érdeklődőket, amikor már a régészeti előadások mellett az adventi várakozásé lesz a főszerep karácsonyi hangulatban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában