Hirdetés

2023.08.31. 09:01

Mályi egy szerethető település

Pályázati pénzből és jelentős önerő hozzáadásával számos fejlesztés megtörtént.

PR cikk

Viszokai István, Mályi polgármestere

Fotó: PH

Az idén a Mályi strand üzemeltetését az önkormányzat vette át.

Településünket a folyamatos építkezések jellemzik – emelte ki Viszokai István, Mályi polgármestere. – Az újonnan beköltöző családok gyermekeinek az óvodai és iskolai ellátását, mint kötelező feladatot biztosítanunk kell. Örömteli a feladat, de nagy terhet ró ránk. A kötelező feladatellátáshoz több forrásra lenne szükségünk, mint ami jelenleg rendelkezésünkre áll. A csökkent összegben befolyt iparűzési adó és az infláció ellenére az idén pályázati pénzből és jelentős önerő hozzáadásával az iskolai konyhát raktárhelyiségekkel bővítettük és egy új termelői piac épületével is gazdagodott Mályi. A konyha energia költségeit napelemes rendszer kiépítésével csökkentettük. A vizesedő, dohos polgármesteri hivatalból élhető munkahelyet alakítottunk ki a benne dolgozó kolléganők legnagyobb örömére. A 2013. évben átadott 5 csoportos óvodát kinőttük, ezért ez évben egy hetedik csoportnak kellett helyet biztosítani egy külön épületben. A belső úthálózataink, vízelvezető árkaink, járdáink felújításra szorulnak, minden lehetőséget megragadunk, hogy pályázati pénzből rendbe hozzuk őket. Reményeim szerint az idén több kilométer hosszú úthálózatot sikerül majd leaszfaltoznunk, illetve egy jelentős járdaszakasz már új térkő burkolatot kapott. A robbanásszerű demográfiai növekedéssel a parkolási igény is megnövekedett. Ezért egészségügyi intézményeink területén jelentősen bővítettük a parkolóhelyek számát. Az idén a Mályi strand üzemeltetését az önkormányzat vette át, mely Rádió M Mályi Plázs néven várja a helyi lakosokat és az ide látogató vendégeket. Folyamatos fejlesztésekkel tesszük szebbé ezt a partszakaszt, mely egyre népszerűbb az idelátogatok számából ítélve. Mályi egy szerethető település, mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a népességmegtartó ereje és a lakosság számának növekedése.

Az új termelői piac épülete | Fotó: PH

A település vezetője kiemelte: „Minden évben lehetőség van szociális célú tűzifa igénylésére és működik a Bursa Hungarica is. A 65 év feletti rászorulóknak egyszeri szociális támogatást nyújtunk, míg a bölcsődei korai fejlesztésben 90 százalékos támogatást adunk a családoknak. A bölcsődében és az iskolában a néptánc oktatás ingyenes az önkormányzati támogatásnak köszönhetően. A közösségi életben aktívan résztvevő civil szervezeteket és egyházakat pénzbeli támogatásban részesítjük.”

Megtudtuk azt is, hogy Mályiban aktív közösségi élet folyik, melyek közül a polgármester kiemelte, hogy nagy megmozdulás volt a Márton-napi lámpás felvonulás, és számtalan szakkör, túra, tábor várja folyamatosan az itt élőket. A „TeSzedd!” szemétszedő akcióban pedig a falu apraja-nagyja tett a tisztább környezetért. A Rádió M Mályi Plázs rengeteg embernek nyújt kikapcsolódást, a nyári szezonban minden héten újabb programok várják a látogatókat.

– Az idegenforgalom és kultúra jegyében próbálunk beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítani – tekintett előre Viszokai István. – Reméljük egyszer a Mályi-tó ismét szép lesz, méltó régi nagy híréhez. Ezért a közeljövőben a Rádió M Mályi Plázst kiszélesített, új aszfaltréteggel ellátott úton lehet majd megközelíteni. A tóparton a kijelölt buszmegállókban akadálymentes járdaszigetet alakítunk ki, melyet önerőből kell megvalósítanunk. A szigetekre pályázati pénzből finanszírozott felépítmények, esőbeállók kerülnek. A strandon „vízi színpad” és a parti rézsün lelátó lesz kiépítve. A növekvő idegenforgalom miatt új parkolók kialakítása is szükségessé vált. A tópart fejlesztése lassabban megy, mint azt sokan elvárják, de az üdülőövezetre ritkán, vagy egyáltalán nem kapunk pályázati pénzt. Az övezet fejlesztése mellett elsődleges és megkerülhetetlen, hogy az állam által ránk ruházott kötelező feladatokat ellássuk. Ezért az intézményi és közétkeztetés ellátása érdekében a 400 adagos főzőkonyhát 550 adagosra bővítjük. Új bölcsőde és óvoda építését tervezzük. Az előbbinél a pályázatot benyújtottuk, az utóbbinál várjuk a pályázat kiírását. A település központjában, a polgármesteri hivatal előtt egy park építésébe kezdünk, ami reményeink szerint ékessége lesz községünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában