Hirdetés

2022.12.19. 00:01

Gyomorégés okai és hatékony kezelése

Torkunkat szorongató maró, égető érzés, kellemetlen szájszag, savanykás szájíz, gyomorfájdalom. Ezek bizony mind a gyomorégés kellemetlen tünetei, amik bárkinél bármikor előfordulhatnak és bár ugyan maga a gyomorégés nem betegség, hanem a reflux tünete, mégis fontos, hogy komolyan vegyük egészségünk érdekében, mivel hosszú távon súlyos szövődményekhez vezethet.

Forrás: Shutterstock

Kiváltó oka tulajdonképpen nem más, mint a gyomorsav és gyomrunk tartalmának visszaáramlása a nyelőcsövünkbe. Ha a gyomrunk tetején található záróizom valamiért nem tud megbirkózni a feltörekvő gyomorsavval, akkor szembesülhetünk cikkünk elején említett rendkívül kellemetlen és zavaró tünetekkel. Ha ez gyakori, rendszeresen előforduló probléma, refluxbetegség gyanúja áll fenn és mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges a nagyobb probléma megelőzése érdekében.

Érdemes még külön megemlíteni a terhességi gyomorégést, ami sok babát váró kismama életét keseríti meg, ráadásul az esetek többségében úgy, hogy korábban nem tapasztaltak ilyen tüneteket korábban. Mivel a tapasztalatok szerint, ha nincsenek kezelve, a reflux tünetei a szülésig eltarthatnak, így a kellő odafigyelés mindenképpen javasolt. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, akár babát várunk, akár nem.

A gyomorégés hatékony kezelése

A reflux kezelése három pilléren alapszik (a legsúlyosabb esetben javasolt műtétet most nem említenénk):

Életmód váltás: ide tartozik az étkezés és a rendszeres testmozgás

Diéta: megfelelő ételek fogyasztása, amik nem növelik a gyomorsavat

Gyomorégés gyógyszeres kezelése: súlyosabb esetben erre is szükség lehet, bár általában fenti két pillér már segíteni szokott, de ha mégsem, keressük fel orvosunkat a szakszerű ellátás érdekében

Ha nem kezeljük időben gyomorégéses panaszainkat és súlyosbodnak a tünetek, nyelőcsövünk folyamatosan károsodik. Ez pedig hosszú távon fekélyekhez vezethet, sőt extrém esetben akár rákot is okozhat. Érdemes tehát komolyan venni ezt az egészségügyi problémát.

Ingredients,For,A,Healthy,Foods,Background,,Nuts,,Honey,,Berries,,Fruits,
Forrás: Shutterstock

Életmód váltással a reflux ellen

Először is: emeljük meg párnánkat az ágyban! Banálisan hangzik ugyan, de ha éjszaka a fejünk magasabban van testünknél, a gyomorsav nem fog tudni visszafolyni nyelőcsövünkbe. Ennyire egyszerű.

Másodszor: túlsúly esetén fogyni szükséges, ez szintén enyhíti a reflux tüneteit.

Ezeken kívül – vagyis inkább velük összefüggésben – alábbiak tartoznak még ide:

Dohányzás elhagyása

Rendszeres mozgás

Stresszmentes életmód (amihez kapcsolódóan akár érdemes lehet relaxációs technikákat is gyakorolni)

Szűk ruházat kerülése

Igen, tudjuk, ezek mind-mind jelentős életmód-változással járhatnak. De nem csak a kellemetlen tüneteink, hanem általános egészségi állapotunk miatt is komolyan meg kell fontolni fentieket.

Gyomorégés gyógyszeres kezelése

A reflux tüneteinek gyógyszeres kezelésekor az elsődleges szempont a savtúltengés megszüntetése, kordában tartása. Legáltalánosabban az ún. H2-receptor antagonistákat alkalmazzák, mely gyógyszercsoportba tartozik a famotidin, a ranítidin és a cimetidin is többek között. Ezeknél hatásosabb és biztonságosabb gyógyszerek a protonpumpa gátlók, omeprazol, lansoprazol és társaik.

Vény nélkül kaphatók azok a magnézium-triszilikát-, alumínium-hidroxid-, vagy magnézium-karbonát-tartalmú készítmények, melyeket általában étkezések között javasolt szedni, naponta 5-6 alkalommal. Savlekötő, savcsökkentő és savgátló gyógyszerek százai állnak manapság rendelkezésre a tünetek megszüntetésére. Érdemes orvosi véleményt kérni, mielőtt összevásárolunk mindent, mert nem biztos, hogy jót teszünk ezzel magunknak.

Helyes táplálkozással a reflux tünetei ellen

Már említettük, hogy ha túlsúllyal küzdünk, érdemes mielőbb lefogyni. Az étkezést amennyire lehet, lassítsuk le, ne kapjunk be csak gyorsan valamit, jól rágjuk meg az ételt és inkább többször együnk keveset, mint kevésszer sokat. Tipp: ha nehezen szokunk le a gyors étkezésről, segíteni szokott, ha minden falat után letesszük a villát és csak akkor fogjuk meg újra, ha már megrágtuk az előző falatot.

Általánosságban elmondható, hogy kerülendők a fűszeres, túl zsíros ételek és amiket rántva készítünk. Kifejezetten tiltott a csoki, az alkohol, a (fok)hagyma, a paradicsom(szósz), citrusfélék (narancs, citrom) és a koffein. Utóbbiról való leszokásról a kávé- és kólaimádók sajnos szenvedni szoktak, de a gyógyuláshoz mindenképpen szükséges ezek elhagyása is. Különösképpen káros, ha éhgyomorra fogyasztjuk ezeket a gyomorégésre káros ételeket és italokat, de természetesen a legjobb, ha sikerül mindet elhagyni.

Étkezést követően legalább 2-3 óráig ne feküdjünk le, mivel addig a táplálék nagy része megemésztődik és nem folyik vissza a gyomorsavunk a torkunkba. Részesítsük előnyben a könnyen emészthető ételeket (ezért sem javasoltak a rántott ételek reflux esetén).

Gyógyteák fogyasztásával is sokat tehetünk a gyomorégés ellen, a megfelelő étrendet érdemes velük kiegészíteni, hiszen önmagukban, ha továbbra is olyan ételeket fogyasztunk, amik refluxot okoznak, nem fognak jelentős javulást okozni. Legjobb az édeskömény- és az ánizstea.

Hand,Reaching,For,Cake,Plate
Forrás: Shutterstock

Záró gondolat

Végül egy nagyon fontos intelmet osztanánk meg olvasóinkkal. Ha mellkasi fájdalmat tapasztalunk (ami a súlyosabb reflux esetén sajnos előfordul), azonban emellett légszomj, kar- vagy állkapocsfájdalom is fennáll, azonnal menjünk a sürgősségire, ne legyünk teljesen biztosan abban, hogy “csupán” reflux van a háttérben. Ezek ugyanis a szívroham tünetei is egyben, kezeljük helyén őket!

Fentiekkel nem megijeszteni szeretnénk az olvasókat, mert valójában ez a betegség az esetek nagy részében enyhe és némi odafigyeléssel kordában tartható. Azonban, ha tüneteink súlyosabbak, érdemes orvoshoz fordulnunk vele, mert akkor már a házi praktikák sem biztos, hogy segíteni fognak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában