Hirdetés

2022.10.18. 15:35

A lean menedzsment jellemzői

A lean filozófia alapjai az 1950-es években kerültek megalkotásra Taiichi Ono által, amely a Toyota termelési rendszerére épül. A módszert ma már széles körben alkalmazzák a gazdaság szinte összes területén. Nézzük meg, mit érdemes tudni róla!

Ez a lean menedzsment lényege

A lean menedzsment alapjait a veszteségek folyamatoktól történő elhatárolása, és az emberek tisztelete jelenti. A megalkotása körüli időkben ez egészen újszerűen hatott, hiszen először helyezte a középpontba egy vállalat dolgozóit. Ha pedig veszteség adódik, az nem az emberek, csakis a folyamatok hibája lehet a lean személet szerint. A munkahelyi légkör javításával, kellő motiváció biztosításával, és a fluktuáció csökkentésével a folyamatok is jobban működnek majd. Ezzel pedig az egész vállalat sikeresebb lesz, megítélése javul majd a partnerek és a vásárlók körében is. 

Azok számára, akik szeretnének közelebbről is megismerkedni vele, érdemes elvégezni a Szinergia Kft. lean alapjairól szóló képzést. 

A lean, mint összetett szemlélet

A lean menedzsment tehát magába foglal egyfajta filozófiát, szemléletet, módszert és a megvalósításához szükséges eszközök tárházát is. Filozófiájának lényege a folyamatos fejlesztés és újítás, a szemlélet fókuszában az ügyfelek igényei állnak, a módszer a fejlesztéshez, javításhoz szükséges segítséget adja meg, míg az eszközök ezeket az igényeket mozgatják, valósítják meg. A végső cél nem más, mint az ügyfélértékérzet maximalizálása. 

Szemléletének lényege a pazarlás csökkentése, ehhez pedig a lean-re, mint egységes keretrendszerre szükséges tekinteni. A legjobb, ha saját szemünkkel is meggyőződünk róla, melyek azok a területek, amelyek fejlesztésre várnak. A siker szempontjából nem elhanyagolható a rendszer fenntarthatósága sem. Ehhez folyamatos fejlesztésekre van szükség, amelyeknek rendszerezett, organikus formában kell megvalósulniuk. Ezért fontos, hogy ez a rendszer stabil, ugyanakkor dinamikus és alkalmazkodó képes legyen. 

A lean módszer eredetileg a gyártási folyamatok optimalizálása érdekében került megalkotásra, mára már azonban szélesebb körben is alkalmazzák, például tervezési és dizájn projektekben is. Jól jön minden olyan vállalat esetében, amely folyamatokon keresztül közvetít értéket (termék vagy szolgáltatás formájában) az ügyfeleinek. 

A rendszer előnyei

A lean rendszer legnagyobb előnye egész egyszerűen az, hogy ugyanaz a feladat, amelyet már korábban sikerült elvégezni, a fejlesztéseknek hála rövidebb idő alatt is kivitelezhető. Ezzel együtt pedig csökken az átfutási idő, a hibák száma, a veszteségek, sőt, még a költségek is. 

Így növekszik az ügyfelek elégedettsége, a produktivitás és a profit, valamint nő a hatékonyság. Emiatt tehát érdemes elgondolkodnia a szervezeteknek arról, hogy beépítik a lean menedzsment alkalmazását a mindennapi folyamataikba. 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában