Hirdetés

2022.08.22. 10:54

Hogyan élj gluténmentesen és örömtelien?

Ha úgy érzed, nem tudsz elmenni az élelmiszerboltba anélkül, hogy ne látnál egy címkét, amely egy élelmiszer gluténmentesség előnyeit hirdeti, vagy nem vehetsz fel egy magazint anélkül, hogy ne olvasnál egy híresség gluténmentes életmódjáról, akkor nem vagy egyedül.

A glutén eltávolítása az étrendből az egyetlen módja a cöliákia kezelésének, a gluténre adott allergiás reakciónak, amely számos ember életét megkeseríti azzal, hogy károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. 

Maga a betegség nem új keletű, de a tudatosság nőtt a vizsgálatok elterjedtségének és annak a ténynek köszönhetően, hogy az élelmiszerek idővel változtak. Az emberek ugyanis manapság sokkal több feldolgozott élelmiszert esznek, nem pedig olyan teljes értékű összetevőkből készült ételeket, mint például az Éléskamra finoman reform paleo lisztjei

Cöliákia vs. gluténérzékenység

A gluténérzékenységnek különböző szintjei vannak, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak a cöliákiához. Ha tehát arra gyanakszol, hogy gluténérzékeny vagy, akkor azt javasoljuk, hogy először próbálj ki egy gluténmentes diétát. Ha megszűnnek a béltraktus problémáid, akkor biztos lehetsz abban, hogy nálad a gluténérzékenység problémája állt fenn.

Abban az esetben viszont, ha cöliákiában szenvedsz, akkor az annyit jelent, hogy a szervezeted saját maga ellen indít károsító immunválaszt, méghozzá úgy, hogy elpusztítja a vékonybélbolyhokat. Ennek köszönhetően pedig felszívódási zavar alakul ki. 

Egészséges gluténmentes lehetőségek

Az orvosod cöliákiát vagy gluténérzékenységet diagnosztizált nálad? Nincs vajjal megkent bagett? Nincs meleg fánk a kedvenc helyi pékségedben egy hosszú kerékpározás után? Nincs nagy tál cacio e pepe a legjobb barátoddal az egyetemről? Ez szörnyű érzés lehet. De várj! Lélegezz egy picit!

Így is rengeteg ételt fogyaszthatsz majd, beleértve a babot, hüvelyeseket, tojást, halat, csirkét, gyümölcsöt, zöldséget és a legtöbb tejterméket. Vagy próbáltad már az umeboshi ecetet? A fermentált salsát? A krémes polentát sertésraguval? Valójában a lehetőségek száma végtelen. Újra visszatérhetsz az ételek szeretetéhez, még hálásabb módon, ha elengeded a glutént, és kiállsz magadért.

Sőt akár még a gluténtartalmú gabonákat - búza, árpa, rozs, tönkölybúza, durumbúza - is könnyedén helyettesítheted például a fentebb már említett Éléskamra finoman reform paleo termékeivel.

Kerüld el a keresztszennyeződést!

Mindenképpen legyél nagyon óvatos a keresztszennyeződéssel kapcsolatban, ha gluténmentes étrendre váltasz. Azt javasoljuk, hogy használj külön tárolóedényeket az olyan ételekhez, mint a gabonafélék és a liszt, amelyek nem tartalmaznak glutént. Továbbá néha az edények megtisztítása is hatásos tud lenni, de a cöliákiában szenvedőknek külön edények használatát ajánljuk. 

Tudjuk, hogy ez egy nagyon kellemetlen helyzet, de hidd el, hogy van ezért jó oldala is. Mondjuk, hogy több teljes értékű ételt ehetsz, és többet főzhetsz otthon, ahol te magad szabályozhatod, hogy mi kerüljön a szervezetedbe.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában