Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Nagyot léptek előre a fejlesztésekben

Évtizedes elmaradást pótol Hernádszurdok főutcájának a részleges felújítása, de számítanak a beruházás folytatására is.

20201007 Hernádszurdok fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Siralmas állapotban van Hernádszurdok főutcáján az út.

„Hernádszurdok község a fejlesztések terén nagyot lépett előre az elmúlt időszakban. Több régóta megvalósításra váró fejlesztést sikerült megvalósítanunk úgy, hogy közben a már bevált programokat is tovább folytattuk” – értékelte Gyermán János, a település polgármestere. Mint kifejtette: amikor a bevált programokról van szó, elsősorban a Szociális Földprogram, újabb elnevezésén a Családi Portaprogram megvalósítására gondol, amelynek keretében a magasabb összegű pályázati támogatásnak köszönhetően 2021-ben először nyílt lehetőségük a sertéstartásra az arra rászorulóknak. Sikeresen pályáztak a már hagyományosnak mondható szociális tűzifa beszerzésére, ezzel is segítették a falu nehéz helyzetben lévő családjait.

 

Hamarosan érkezik a falugondnoki busz

 

Fejlesztéseikről időrendben beszélt a település vezetője. Áthúzódó tételként említette a Magyar Falu Program keretében megvalósult orvosieszköz-beszerzést, amelynek összértéke a lakosságszámhoz képest jelentősnek mondható, közel 3 millió forintot tett ki.

 

Nagy szükségük volt egy pótkocsira is, amelyet a kommunáliseszköz-beszerzés keretében vásároltak meg. Erre támogatásként 3,5 millió forintot nyertek. A járművet a már meglévő traktoruk segítségével ki is tudják használni többek között a településfenntartási feladataik végrehajtása során.

 

Ugyancsak sikeresen pályáztak, majd nyertek 15 millió forintot tavaly egy falugondnoki szállítójármű megvásárlására, így hamarosan új kisbusz áll a lakosság rendelkezésére és az önkormányzati munka segítésére.

 

Gyermán János polgármester bízik a beruházások hatásában

 

Régóta gondot jelentett a község főutcájának leromlott állapota. Több mint tízéves lemaradást pótolva azonban 2021-ben elérték, hogy pályázati pénzből megvalósult a Rákóczi út felújításának első üteme: kátyúmentes, új útburkolatot kapott a teljes útszakasz fele. A már megvalósult beruházás értéke elérte a 18,9 millió forintot.

 

„A fejlesztések a kormány által támogatott és kiírt pályázatokból valósultak meg. Saját forrásból, önerőből ezeket a feladatokat nem tudtuk volna megoldani” – tette egyértelművé Gyermán János, aki a jövőtől még többet vár. Elmondta: pályázatot adtak be az útfelújítás folytatására, de szeretnék megoldani a faluház épületének energetikai korszerűsítését is, míg a következő kommunáliseszköz-beszerzési pályázaton szárzúzó, padkakasza, gödörfúró és műtrágyaszóró vásárlását tervezik.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában