Hirdetés

2022.03.22. 10:00

Mire használjuk manapság az antennákat?

Ha ma, 2022-ben azt a szót halljuk, hogy antenna, szinte magunk előtt látjuk a szüleink, nagyszüleink idejében használt hatalmas televízió készülékeket és rádiókat, ahol az antennák állításával próbáltak minél jobb adást elcsípni. Ma már a jó adás szinte alapvetőnek számít, de akkor mégis mi mindenre használják az antennákat a mai napig? Mutatjuk!

Mi az az antenna?

 

Az antenna hivatalos definíciója szerint egy rádió vagy televízió hullámok fogadására vagy adására alkalmas szerkezet. Az antennák elektromágneses hullámok segítségével képesek az egymással való kommunikációra. Ezen hullámokat érdemes a vízbe dobott kő hatására képződő vízgyűrűkhez hasonlóan elképzelni.

 

A hullámok tulajdonságai a hullámhossz, a frekvencia és a terjedési sebesség. Az antennákon sugárzott jelek hullámhossza 1 és 10 méter között terjed, sebességük pedig a fénysebességgel megegyező.

 

Melyek a legnépszerűbb antenna típusok?

 

Az antennákat legegyszerűbben kétféle típusra oszthatjuk fel: beltéri és kültéri antennákra. Beltéri, úgynevezett szobaantennát abban az esetben lehet alkalmazni, ha az adótorony közel, maximum 20 km-es távolságban található, és minimális árnyékolással van dolgunk. Televízióadások esetében nem ez lehet a leghatékonyabb módszer, de ideális körülmények esetén ezzel is megvalósulhat a jó vétel.

 

Kis- vagy közepes méretű, kültéri antenna esetében az adótoronyhoz viszonylag közel, de árnyékolt helyen is foghatunk sokkal jobb adást, mint a beltéri, nem megfelelő jelminőséggel rendelkező szobaantenna esetében.

 

A legideálisabb megoldást azonban a legméretesebb kültéri antennák jelenthetik, amelyek olyan helyen is képesek jó adást biztosítani, ahol ez elképzelhetetlennek tűnhet az árnyékolás vagy az adótorony távolsága miatt.

 

Hol használatosak az antennák?

 

Antennákkal bárhol találkozhatunk, ahol valamilyen jel fogadásáról és kibocsátásáról van szó. A leggyakoribb antennatípusok a televíziózáshoz és rádiózáshoz használatosak, amelyek biztosítják a minőségi adást. A legmodernebb készülékek ezt egy jó antenna és ideális körülmények esetén teljesen automatikusan végzik, a felszerelés után nekünk semmilyen dolgunk nem lesz vele.

 

A gépkocsi antennák a rádióvétel során AM, DAB vagy FM frekvenciák fogadására alkalmasak. Ezek az antennák többféle kivitelben készülnek. Jellemzően az autó típusához tartozó, gyárilag készült modellt javasolt felszerelni. Érdemes tudni, hogy minél hosszabb az autó tetején található antenna, annál jobban képes venni a jelet.

 

A hordozható rádiók, walkie talkiek teljesítménye növelhető, ha a készülékben cserélhetőek az antennák. A walkie talkie esetében mindegyik készülékben ugyanazt a csatornaszámot, valamint alkódot szükséges beállítani, hogy azok képesek legyenek egymással kommunikálni.

 

A WiFi antennák abban segédkeznek, hogy az internetszolgáltató által biztosított sávszélességet minél hatékonyabban kihasználhassuk. Így a WiFire csatlakozó eszközeink és a router között jóval gyorsabb, nagyobb hatótávolságú és megbízható kapcsolatot létesíthetünk.

 

Miért érdemes alaposan utánajárni a kívánt típusnak?

 

Az antenna megfelelő működését számos tényező befolyásolhatja: az adótorony közelsége, az árnyékolás mértéke, vagy akár az időjárás is. Éppen ezért elsősorban ezen tényezőkből szükséges kiindulni, ha antennát választunk.

 

Emellett saját céljainkat is szükséges meghatározni abban a tekintetben, hogy mi a legfontosabb szempont, amit az antenna működésétől várunk. Gondoljuk végig, mennyire fontos, hogy megfelelő és tiszta legyen a vétel, valamint a biztosított hatótáv elengedő lehet-e ezen szempontok teljesítéséhez.

 

Ha például televíziózáshoz vásárolnánk antennát, segítségünkre lehet az általunk választott (vagy a településen legnagyobb sávszélességgel rendelkező) szolgáltató is. Érdemes egy alapos felmérést végezni, hogy biztosan a legmegfelelőbb szolgáltatást, és ahhoz a legideálisabb antenna típust szerezzük be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában