Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Élhető kisvárosi élet a nagyobbak közelében

Pályázati dömpingről számolt be Tóth Attila, Borsodszirák polgármestere: sokat megnyertek, és több sikerében is bíznak.

Négy új pályázat benyújtásáról döntött a borsodsziráki képviselő-testület a januári ülésén – tájékoztatott Tóth Attila, Borsodszirák polgármestere. Terveik szerint megújulhat a Petőfi utca, illetve az Állomás úti járda. A Magyar Falu Program keretében tervezik az óvodai játszóudvar európai színvonalú játszóelemekkel történő felszerelését. A Belügyminisztériumhoz az óvoda teljes belső felújítására nyújtottak be pályázatot.
 

– Ezek a rövid távú, új terveink – hangsúlyozta a polgármester. Mint fogalmazott, gőz­erővel zajlik a már elnyert sikeres pályázataik megvalósítása. Megrendelték a település első játszóterét, egy hatalmas, Kalózvár tematikájú játszóelemet, amely 80 négyzetméter alapterületű és majdnem 4 méter magas lesz, később pedig még tovább bővülhet.
 

– Befejezéséhez közelít a zártkerti revitalizációs programunk. Egy eddig időjárástól függően nehezen használható zártkerti út kapott kőzúzalékos burkolatot majdnem fél kilométer hosszan. A falopások és mezei lopások megelőzése érdekében bekameráztuk a borsodsziráki szőlőhegyet. Mentesítjük a hegyet az illegális hulladékoktól, illetve 3 pihenőpontot alakítunk ki pavilonokkal, szemetesekkel, napelemes közvilágítással – sorolta Tóth Attila, majd folytatta: felgyorsítják a tavaly elnyert energetikai pályázatuk megvalósítását, így a Fő utcában megújulhat egy épületük. Átadták az új szociális szolgáltatóközpontot és az új bölcsődét.
 

– Ősszel befejeztük a település egyik leghangulatosabb utcájának, a Nyárfa útnak a komplett újjáépítését – mondta a polgármester. – Várjuk az 1 éve benyújtott úgynevezett Epres út aszfaltozási pályázatának az eredményét. Ha nyerünk, akkor a leendő 26-os számú főút elkerülő szakaszához vezető útszakasz újulhat meg, mely alkalmas lesz a Miskolcról induló kerékpárúthoz való csatlakozásra is.
 

A közmunkaprogram keretében folytatják a belterületi önkormányzati utak padkajavítását és a kátyúk megszüntetését. Folytatják a zöldítési programjukat, melynek keretében a helyben élők örökzöldeket igényelhettek ősszel, tavasszal pedig gyümölcsfákra és további tujákra jelentkezhetnek.
 

– Szinte elfogytak az eladó, használt lakások, egyre több a beköltöző család. A kormány családtámogatási programjai révén tucatjával újulnak meg a lakóházak. Az elkövetkező években szükségessé válik további telkek kialakítása, illetve legalább egy társasházi projekt megszervezése – hangsúlyozta Tóth Attila. Mint mondta, nagy örömükre a helyi COOP ABC új épülete várhatóan ebben az évben megnyílhat. Alapkőletételre is készülnek: kormányzati forrásból tornaterem épül, mely a település lakói számára is rekreációs-szabad­idős programokat tud kínálni.
 

Tóth Attila polgármester reméli, hogy a fejlesztések révén Borsodszirák kisvárosi életkörülményeket biztosító, élhető település lehet Edelény, Kazincbarcika, Sajószentpéter közvetlen szomszédságában.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában