Hirdetés

2022.03.25. 00:00

A falu fellendítését a turizmusban látják

Sárazsadány lakossága főként a turizmusban látja a falu továbbélésének, megújulásának, a munkahelyteremtésnek a lehetőségét.

Az elmúlt években számos pályázati támogatási forráshoz jutott Sárazsadány, illetve a sikeres gazdálkodás eredményeképpen önkormányzati önerőből is megvalósítottak a helybeliek és az odalátogatók kényelmét, komfortérzetét szolgáló fejlesztéseket.

 

„A település útjai nagyon leromlott állapotban voltak, így nagy örömünkre szolgált, hogy a Magyar Falu Program keretén belül több önkormányzati tulajdonú út is megújulhatott” – mondta Ender László, a település polgármestere. „2019-ben a Fő út első szakaszának, majd 2020-ban a második szakasznak a felújítására került sor. 2021-ben belügyminisztériumi pályázati támogatás és önerő segítségével újítottuk fel a Dózsa György utca első szakaszát. Szintén a tavalyi évben a temetői beruházások kerültek finanszírozásra a Magyar Falu Program keretében, amelyből az idei évben majd urnafal készül és a meglévő hűtőt cseréljük le. A pályázati támogatások elnyerésében köszönettel tartozunk Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úrnak, aki közbenjárásával támogatta a településünk megújulását, fellendítését célzó munkánkat.”

 

Keresik az eladó házakat a településen

 

Sárazsadány földrajzi adottságai egyedülállóak, itt találkozik a Zempléni-hegység a Bodrog folyóval. A település lakossága erre tekintettel elsősorban a turizmus fellendítésében látja a falu továbbélésének, megújulásának, a munkahelyteremtésnek a lehetőségét, ezért is támogatták, hogy a Mahart nyaralóhajó-kikötőt telepítsen a falu mellett a folyóra.

 

„Egyre többen keresnek eladó ingatlanokat a településen, ami a jó földrajzi elhelyezkedésnek, a festői vidéknek és a kormányzat családtámogatási lehetőségeinek egyaránt köszönhető” – állította a település vezetője. Egyre több fiatal, kisgyermekes család telepedik le náluk, így a falu lakossága bővül, megújul.

 

További pályázati forrásokat keresnek

Hosszú távú célunk egy modern, 21. századi falu kialakítása, amely őrzi a hagyományait

– Ender László, Sárazsadány polgármestere

 

„Az elkövetkezendő évben szeretnénk folytatni az infrastrukturális fejlesztéseket” – avatott be jövőbeli elképzeléseikbe. „Tervezzük a Dózsa György utca második szakaszának felújítását, a közlekedési táblák, valamint a szalagkorlátok, utcanévtáblák, tájékoztató táblák cseréjét, a hiányzók pótlását. A település lakói számára kiemelkedő jelentőségűek a közösségi események, így a zárt közösségi színtér felújítása, korszerűsítése már tervszinten megkezdődött, de tervezzük egy szabadtéri közösségi tér és sétány kialakítását is.

 

Az önkormányzat hivatali épülete, illetve az azzal egybeépült orvosi rendelő és közösségi ház környékén nincs lehetőség parkolásra, mindenképpen szeretnénk itt parkolóhelyeket kialakítani. Az önkormányzati ingatlanok további fejlesztése is tervezett, elsősorban turisztikai céllal, de ezekhez mindenképpen pályázati forrásokat kell majd felkutatnunk. Hosszú távú célunk mindenesetre egy olyan modern, 21. századi falu kialakítása, mely őrzi a hagyományait” – fogalmazott Ender László.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában