A hosszú hétvégén is óvatosan a borsodi erdőkben!

Akt.:
A hosszú hétvégén is óvatosan a borsodi erdőkben!
A hosszú hétvégén is óvatosan a borsodi erdőkben! - © Fotó: ÉSZAKERDŐ
Miskolc – Mint ahogy arról már számos híradás megjelent, a múlt heti hóesés és vihar jelentős károkat okozott az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt erdőkben a Zempléni-hegységben és a Bükkben is.

A Zempléni-hegységben elsősorban a szél okozott fakidőléseket, melyek nehezítik a turistautakon való közlekedést és balesetveszélyt is okozhatnak. Ennél is nagyobb kár érte a Bükk erdeit, ahol a levélbe borult fákon tapadt meg a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű hó. A károk jellemzően 500 és 700 méter magasságú területek között keletkeztek. A leesett nedves hó nagy térfogatsúlya miatt a fák nem bírták a terhelést, kidőltek, eltörtek vagy elhajoltak, ezzel több települést zártak el időlegesen a külvilágtól.

Az erdészeti társaság kollégái más szervezetek munkatársaival együtt azonnal hozzáláttak a közutakon a közvetlen élet- és balesetveszélyt jelentő fák eltávolításának. Néhány nap alatt minden települést sikerült közúton megközelíthetővé tenni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az erdőben, az erdészeti utakon, turistautakon és a közjóléti berendezésekben keletkezett károk felmérése és felszámolása csak ezt követően kezdődhetett meg, ez a munka várhatóan még sokáig tart.

A hosszú hétvégén a Lillafüredi- és a Pálházi Állami Erdei Vasút járatai a teljes vonalon, a meghirdetett menetrend szerint közlekednek. (http://www.eszakerdo.hu/magyar/erdvinfo/menet_uj.htm).

005a

Az erdei túrát tervezők számára elsősorban a Bükk Miskolchoz közeli, alacsonyabban fekvő területeken javasoljuk a kirándulást, tekintettel a felsőbb részeken továbbra is fennálló veszélyhelyzetre. Megközelítően 500 méteres magasságtól felfelé kidőlt, megroskadt fák nehezítik a közlekedést, s továbbra is borulhatnak ki törzsek, vagy szakadhatnak le ágak a meggyengült, esetenként a hó alatt megtört fákról. A balesetveszélyt tovább növeli, hogy a talaj még nem száradt meg, ezért az utak nedvesek és csúszósak.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. folyamatosan tájékoztatja a turistákat a helyzetről. További információ: www.eszakerdo.hu, www.facebook.com/eszakerdo, kozjolet@eszakerdo.hu.

– Vereb István, kommunikációs tanácsadó, ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. –


Videó: Rengeteg kárt okozott az áprilisi tél a hegyvidéki falvakban

Borsodban, Bükkszentkereszten fák és villanyoszlopok dőltek ki, a hollóstetői kempingben a faházak teteje szakadt be a hótól. A Mátrában van, ahol még most is csak aggregátorral tudnak áramot fejleszteni. Még napokig tarthat, mire mindenhol visszatér az élet a normális kerékvágásba.

Lassan normalizálódik a helyzet Bükkszentkereszten

A múlt héten esett félméteres hó olvad Bükkszentkereszten, ám maradt még tennivaló a településen.

 

A buszok még nem járnak, áram már van Bükkszentkereszten

Reggel fagyott, most tűz a nap – ezzel kezdte péntek déli telefonbeszélgetésünket Orliczki Attila bükkszentkereszti önkormányzati képviselő, ami nagy szó, hiszen majd’ minden tekintetben el voltak vágva a külvilágtól.

Nagy károkat okozott az áprilisi hó Borsodban

Lezárta a rendőrség a Bánkúti elágazás és Mályinka, Ómassai elágazás és Mályinka, Répáshutai elágazás és a megyehatár közötti teljes útszakaszt, és a Bánkúti bekötőút teljes hosszát a kidőlt fák, illetve a Dédestapolcsány és Tardona közötti szakaszt vízát­folyás miatt.

A tél mindig keményebb a Bükkben. Tavasszal is…

Nagy mennyiségű hó, heves szél és folyamatos fakidőlések okoznak gondot.

 

Veszélyesek az erdők a Bükkben és a Zempléni-hegységben is

Életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen – közölte a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. csütörtökön.

Videó: Hó- és hidegrekord Kékestetőn

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: hegyeinkben olyan hóréteg alakult ki, amilyen a télen egyszer sem. Kékestetőn 47 centiméteres hóvastagságot mértek.Pálháza.
BOON.HU


hirdetés