Ózd hírei

2019.02.03. 08:26

Éberen őrzik a múlt kincseit Ózd

Ózd - A Szentsimoni Nyugdíjas Klub Ózd peremkerületében segíti a szépkorúak hasznos szabadidő-eltöltését.

Ózd - A Szentsimoni Nyugdíjas Klub Ózd peremkerületében segíti a szépkorúak hasznos szabadidő-eltöltését.

Ahogy a legtöbb nagyobb városhoz, Ózdhoz is kapcsolódnak olyan városrészek, amelyek korábban különálló települések voltak. Ezeken a területeken meghatározó jelentőségűek a hagyományápolás szempontjából az idős klubok.

„A Szentsimoni Nyugdíjas Klub jogelődje már a hetvenes évek óta működik teljesen szuverén módon, önkéntes alapon. Régen szokás volt, hogy kiültek a házak elé az emberek és beszélgettek. Ennek apropóján találta ki a helység szépkorú közössége, hogy feltámasztják a szokást és megszervezik a nyugdíjasklubot. Viszont az eredeti társaság lassan kiöregedett és a klub is föloszlott, aztán 2011. január 1-jén alakult újra” – mutatta be Kovács László, a csoport vezetőségi tagja.

Megemlékeznek egymásról

„Legfőbb célunk a helyi nyugdíjasok összefogása és a hagyományőrzés. A helytörténeti gyűjteményben sok érdekes dolgot lehet látni, amelyek az ápolásával, illetőleg kirándulások, társas összejövetelek szervezésével foglalkozunk. Már több mint egy évtizede rendszeresen megemlékezünk január 12-én a doni áttörés évfordulóján az elesett szentsimoni hősökről. Az állandó alkalmainkat hétfőnként tartjuk a közösségi házban, ahol tíz, tizenöt fő mindig összejön és megbeszéli a világ folyását, vagy szívesen kártyázik. Évente két-három alkalommal nagyobb utazást teszünk. Idősek lévén szó, a fürdőhelyeket különösen kedveljük, és Mezőkövesden, Bükkszéken szoktunk kirándulni. Ezenkívül évfordulókhoz kötődő rendezvényeket szervezünk, köszöntjük egymást névnapunkon és bográcsozunk. Általában az ünnepelt hoz magával süteményt, fánkot és italt” – foglalta össze Kovács László.

Honismeretben jeleskednek

Nehéz mozgósítani azokat az időseket, akik egyszer és mindenkorra kivonták magukat a társasági életből.

„A tagság indulásakor körülbelül harmincan voltunk, de mostanra huszonnégyre apadt a létszámunk, mert sokan meghaltak, vagy mozgásképtelenné váltak. Bár nagyobb rendezvényeken többen is összejövünk 65 év körüliek, nagyjából fele arányban férfiak és nők. A klubvezető, Kovács Béla szokta szórakoztatni a társaságot, aki játszik tangóharmonikán. Már többször próbáltuk a település más időseit is bevonni, de nehezen aktivizálhatóak. Viszont akik rendszeresen járnak, mindig nagyon jó hangulatban töltik együtt az időt. Emellett Béla és én gyakran indulunk a városi, megyei és országos intézmények által néprajzi témájában kiírt pályázatokon, ahol több elismerést, illetve nagyon jó és kiváló minősítést kaptunk” – mesélte büszkén a vezetőségi tag.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!