Ózd hírei

2017.05.26. 11:11

Fejlesztés: megújult az ózdi ivóvízhálózat

Ózd - A svájci állam kétmilliárd forinttal támogatta a hét éven keresztül tartott projektet.

Ózd - A svájci állam kétmilliárd forinttal támogatta a hét éven keresztül tartott projektet.

Több szempontból is jelentős előrelépést jelent a város ivóvíz-szolgáltatásában a Svájci Hozzájárulás által támogatott, és az elmúlt években megvalósított projekt. A fejlesztés teljes költsége meghaladta a 2,3 milliárd forintot, amelyből 2 milliárdot az alpesi ország biztosított, a fennmaradt részt, az önerőt pedig a Belügyminisztérium bocsátotta Ózd rendelkezésére. A város területén 23 utcában közel 4,5 kilométer új vezetékhálózatot építettek ki, emellett pedig majd harminc kilométer hosszúságban hajtottak végre rekonstrukciót a meglévő rendszeren.

A beruházást lezáró eseményen Peter Burkhard, svájci nagykövet kiemelte: rendkívül komplex munka zárult le, méghozzá eredményesen. A rossz időjárást, a közbeszerzési eljárás elhúzódását mind át kellett vészelni, hogy a tényleges kivitelezés megkezdődhessen. Összesen hét évig tartott a projekt, de szerencsére minden olyan feladatot sikerült elvégezni, amit a szakemberek indokoltnak tartottak.

Riz Gábor, a térség országgyű­lési képviselője kiemelte a Svájci Állam nagyvonalú segítését. A miniszteri biztos szerint rendkívül imponáló, hogy a saját határain túl számos országban számos településnek ilyen mértékű segítséget nyújtanak. A fejlesztésnek köszönhetően nagyon sok családnak nyílt lehetőség arra, hogy hozzájusson a tiszta, jó minőségű ivóvízhez, ami alapvető feltétele az életnek.

Nagyobb vízbiztonság

– A vezetékhálózaton végrehajtott fejlesztések mellett megépíthettünk két, egyenként ötszáz köbméteres ivóvíztározó medencét – mondta el előadásában Bíró Ferenc, projektmenedzser. – A kisebb átmérőjű csöveknek köszönhetően az áramló víz sebessége megnőtt, a háztartásokba így gyorsabban, frissebben jut el. Ezzel együtt a vezetékben tárolt mennyiség lecsökkent, a medencék jóvoltából azonban jelentősen, 25 órára tudtuk megnövelni a tartalék mennyiséget. A fejlesztés jelentős mértékben növelte a város vízbiztonságát.

Feljelentés a háttérben

Ezzel a projekttel kapcsolatban tett egyébként feljelentést a Fidesz az észak-borsodi város polgármesterével szemben. Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke szerint korrupció gyanúja merült fel, miután nyilvánosságra kerültek azok a hangfelvételek, amelyek Janiczak Dávid polgármester irodájában készültek.

Németh Szilárd szerint ebből egyértelműen kiderül, hogy a kivitelezésre tett árajánlatok közül a város vezetője azt akarta elfogadtatni – és végül így is lett – amelyikben 40 millió forinttal magasabb összeg szerepel. Janiczak Dávid viszontválaszában elmondta: a Széchenyi Programiroda folyamatos felügyelete mellett, a törvényi előírásokat mindig szem előtt tartva bonyolították le a három városvezetésen átívelő, rendkívül fontos pályázatot.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!