Ózd hírei

2016.09.05. 15:12

Szépen fejlődik a Szabad Szombat

Ózd - Az egyéves fennállását ünneplő csoport a fiatalabb korosztályt is igyekszik megcélozni.

Ózd - Az egyéves fennállását ünneplő csoport a fiatalabb korosztályt is igyekszik megcélozni.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jött létre Ózdon a Szabad Szombat Táncegyüttes. A taglétszám gyorsan megtriplázódott, hiszen a nyolcas alakuló magból mostanra huszonnégy fősre duzzadt a csoport. Egyre több városi és környékbeli rendezvényen lépnek fel, a műsoruk pedig igyekszik ötvözni a tradicionális elemeket a modern gondolkodással. Éppen ezért nem csoda, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbbek, de a középkorosztályból is több rutinos táncos erősíti a Szabad Szombat sorait.

Nem csupán a mennyiségre, hanem a minőségre is törekszünk. Szűcs Gergő

– Néhányunkban felmerült, hogy komolyabb szinten szeretnénk foglalkozni a néptánccal, és a tudásunkat más irányba kívánjuk elvinni a jövőben. Tavaly ősszel ezért döntöttünk úgy, hogy kiválunk az Ózdi Néptánc Egyesület kötelékeiből, és saját útra lépünk – fogalmazott az alakulással kapcsolatban Szűcs Gergő, a Szabad Szombat Táncegyüttes helyettes művészeti vezetője. – Szerencsére a jó kapcsolatunk megmaradt az elődökkel, de megkezdhettük azt a munkát, amire mindig is vágytunk. Nagyon örültünk annak, hogy egyre többen csatlakoztak hozzánk. Gyerekek, fiatalok, és a középkorosztályból is vannak táncosaink, mégis remekül kiegészítjük egymást. Nálunk nincsenek korosztálybéli megkötések, mindenkit szeretettel látunk, aki fantáziát lát a néptáncban, és szeretné ezt a szép és hagyományos mozgásformát elsajátítani.

Az alapítók

A Szabad Szombat Táncegyüttes alapító tagjai közé tartozik Balogh Zoltán, aki az évtizedes tapasztalatait át tudja adni a fiatalok részére. A csoport művészeti vezetője Bagi Roland, helyettesként pedig Szűcs Gergő és Balázs Zoltán segítik a munkáját. Az együttest a tavasztól őszig terjedő időszakban számtalan szabadtéri rendezvényre meghívták, szinte nem volt olyan hétvégéjük, amikor pihenhettek volna.

A viszonylag új néptánc együttesnél azonban fontos volt, hogy a nagyközönség is minél hamarabb megismerje őket, ezért időt és energiát sem sajnáltak arra, hogy valamennyi meghívásnak eleget tegyenek.

Modern elemek

– Az autentikus néptánc számít a fő irányvonalunknak, de modern feldolgozásokkal ötvözzük a produkciókat, mert szeretnénk a fiatalabb, tizen-, huszonéves korosztálynak is felkelteni az érdeklődését – folytatta Szűcs Gergő. – Többek között ezért szoktuk a fellépéseinket táncházzal zárni, így ugyanis a közönséget is be tudjuk vonni a műsorba. Jó a fogadtatása ennek az új dolognak, talán így el tudjuk érni, hogy még többen csatlakozzanak hozzánk. Természetesen nem csupán a mennyiségre, hanem a minőségre is törekszünk. Örömmel számolhatok be róla, hogy a tavalyi évben egy első és egy második helyezést hoztunk el az Arany Pergő-Arany Láb Táncversenyről, idén pedig a legjobb párosnak járó különdíjat hozta el Fodor Alexandra és Váradi Szabolcs. Nagyon büszkék vagyunk ezekre a sikerekre, hiszen valamilyen szinten ez az elvégzett munkánkat igazolja vissza.

A Szabad Szombat Táncegyüttes ősszel és a téli időszakban sem áll le. Hét közben az Olvasóban gyakorolnak, mert szeretnének minél több fesztiválon fellépni. Már határokon kívüli helyszíneket is megcéloztak, lengyel csoportokkal szeretnének szorosabb kapcsolatot kialakítani. Emellett az előttünk álló hónapokban még egy fontos feladatuk lesz, hiszen a tervek szerint ismét előadják az ÓMI Zenész Színházával közösen a Napos Oldal című előadást, amelyet augusztusban nagy sikerrel mutattak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!