Ózd hírei

2016.02.24. 14:08

Több volt a vörös az ózdi mustrán

Ózd-Tábla - Két kategóriában negyvenhat bort kóstoltak végig a zsűri tagjai az idei borversenyen.

Ózd-Tábla - Két kategóriában negyvenhat bort kóstoltak végig a zsűri tagjai az idei borversenyen.

Megszakítás nélkül már a 44. borversenyt rendezték meg Ózdon. A peremkerületi iskolában ezúttal is szép számmal gyűltek össze a helyi borosgazdák, hogy számot adjanak egymásnak az elmúlt hónapokban végzett munkáról. A rendezvény kezdetére az is kiderült, hogy a mennyiségét tekintve kevesebb bor készült a környéken, hiszen a nevezések száma harminc alatt maradt a vörös kategóriában.

A fehéreket tekintve stagnálás mutatkozik, idén is tizennyolcan adták le a kóstolót a megmérettetés keretében. A szakmai zsűri azt is elárulta, hogy helyenként a minőség sem érte el a korábban tapasztalt szintet.

– Ennek több oka is lehet – mondta az értékeléskor Huják István, a szakmai zsűri elnöke. – Azt gondoltuk, hogy a borkészítéshez kedvező volt az időjárás a környéken, de a nyári nagy szárazság nem biztos, hogy jót tett a szőlőnek. Néhány esetben kezelésbeli gondot is tapasztaltunk, de a legjobb borok elérték azt a szintet, ami korábban is jellemző volt a versenyünkre. A jövőre nézve azonban van néhány tanács, amit érdemes a borkészítéssel foglalkozó helyieknek megfogadni, hogy ezen a területen javulást lehessen elérni.

Törődni kell vele

Szabó Csaba helyi boros­gazda szerint a rászánt idő – mint fontos tényező – meghatározza az elkészült bor minőségét is. Munka mellett a kelleténél kevesebbet foglalkozott a saját készítésű borával, ettől függetlenül így is büszke a végtermékre. Sokan vannak ezzel hasonlóan Ózdon, talán csak a nyugdíjas korosztály tudott kellőképpen törődni a borával.

– Szerencsére vannak még köztünk olyanok, akik a kezdetektől végigkísérik ennek a rendezvénynek a történetét – tette hozzá Medve József főszervező. – Az igény óriási, hiszen már januárban sokan érdeklődnek az időpontról, ebből is látszik, hogy a férfiak várják ezt a rendezvényt. Remek a hangulat, elismerjük a másik munkáját, és adott esetben a mulatozás mellett szakmai tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. A versengés lebonyolításán nem változtattunk, ez már bevett, tradicionális szokás. Minden egyes bor kapott egy sorszámot, tehát a zsűri tagjai nem tudták, hogy melyik kié. A kóstolás után leadott pontszámokat összegezzük, és a végén minden kategóriában megszületnek a győztesek és a dobogósok.

Eltérő vélemények

A szakmai és a társadalmi zsűri véleménye több helyen eltért egymástól, de akadtak azért átfedések is. A kóstolás és az eredményhirdetés után pedig kötetlen formában, nótás hangulatban folytatódott tovább az idei ózdi borverseny.

- ÉM-ME -


A dobogósok

Szakmai zsűri

Vörös borok: 1. Sike Ferenc, 2. ifj. Kasza Bálint, 3. Varga Baracsi Árpád.

Fehér borok: 1. ifj. Kasza Bálint, 2. id. Kasza Bálint, 3. Kovács Gyula.

Társadalmi zsűri

Vörös borok: 1. Kula János, 2. Számadó István, 3. Novek Sándor.

Fehér borok: 1. id. Kasza Bálint, 2. Pápai József, 3. Márkus Lajos.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!