Ózd hírei

2013.01.24. 12:26

Szakmai elismerés a Magyar Kultúra Napján

2013. január 22-én, délután 16 órai kezdettel, az Ózdi Művelődési Intézmények –mint Ózd város kulturális feladatellátásának bázisa – hatalmas érdeklődés mellett nyitotta meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepi programsorozatát.

2013. január 22-én, délután 16 órai kezdettel, az Ózdi Művelődési Intézmények –mint Ózd város kulturális feladatellátásának bázisa – hatalmas érdeklődés mellett nyitotta meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepi programsorozatát.  E jeles naphoz kötődve tárta ki ajtaját a „Himnusz kultuszának nyomában” kiállítás az Olvasó Kisgalériájában. Dr. Nagy Ádám történész, numizmatikus magángyűjteménye a nemzeti költeményünkkel összefüggésbe hozható tárgyi emlékeket tárja a közönség elé. A stílusos megnyitón az Ózdi Városi Vegyeskar előadásában csendült fel a Himnusz 1. versszaka, majd Anga Tamás gimnáziumi tanuló folytatta a további 7 strófával. A tárlatot Tuza Ottó, a B.-A.-Z. Megyei József Attila Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A színháztermi díszünnepségen került sor az ÓMI Igazgatótanácsa által alapított „A Művelődésért” Kitüntető díj átadására. Az intézmény e szimbolikus jelentéssel bíró műalkotással ismerte el a kultúra területén végzett kimagasló tevékenységet, a kulturális aktivitás, valamint a kultúrapártolás, mecenatúra kategóriákban.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnökének ünnepélyes nyitóbeszédét követően Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója ismertette „A Művelődésért” Kitüntető Díj megalapításának, létrejöttének körülményeit, s képzőművészeti alkotásának felemelő pillanatait. Az átadásra került oklevél és Demes Ferenc „A MAG” című kisplasztikája méltó módon járult hozzá a közvetítendő értékek tudatosításához. Ózd város polgármestere, Fürjes Pál úr a kitüntetettek gratulációja mellett méltatta az ózdi kulturális élet szereplőinek sokszínűs

„A Művelődésért” kitüntető díjak idén először kerültek odaítélésre. Kulturális Aktivitás kategória díjazottja Kergyi Lászlóné, aki fiatal korától kezdve aktív néptáncos, s 2002-től mint az Ózdi Néptánc Egyesület titkára szervezi és irányítja az egyesület életét.

„A Művelődésért” Kitüntető Díj Kultúrapártolás, Mecenatúra kategóriájának díját 2013-ban Dancsok Tamás, a Piramis Kft. ügyvezetője vehette át. Nevéhez számtalan akció szervezése és lebonyolítása kötődik. Többek között az Ózdi Napok, az Élj tisztán prevenciós program, az Ózdi Szabadegyetem, s a mára a város védjegyévé vált JazzParádé.

Az ünnepi hangulatot fokozta az estét záró „Csodálatos Képes Rettenetek” Ady –Est, melynek keretében színművészek előadásában csendültek fel Ady Endre ismert költeményei. A színházi produkció különlegességét a megzenésített verseket kísérő hegedűművész játéka teljesítette ki.

A Magyar Kultúra Napja ózdi programjai ma is folytatódnak. 16 órától újabb kiállítás nyílik ÓMI – KÉPTÁR néven, mely a pályázó ózdi alkotók legjobb munkáit kívánja egybegyűjtve a nyilvánosság elé tárni, majd Adorján Lajossal nézhetnek meg egy beszélgetést az érdeklődők az ózdi néptánc történetéről.

Címkék#Ozd hirei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!