Ózd hírei

2012.10.16. 14:22

Folytatódhat az ózdi telepprogram

Ózd - Tovább dolgozhat az ózdi konzorcium a roma réteg felzárkóztatása érdekében.

Ózd - Tovább dolgozhat az ózdi konzorcium a roma réteg felzárkóztatása érdekében.Ebben az esztendőben sikeresen zajlott le az országos szempontból is mintaértékűnek számító ózdi telepprogram. A többnyire romák lakta Hétes és Velence-telepen néhány ingatlant is felújítottak, de ettől jóval hangsúlyosabb szerepet kapott a bevont személyek képzése, a képességek fejlesztése. Átadták a Csillagpont elnevezésű, felújított közösségi házat, ahol a jövőben számos hasonló jellegű programot szervezhetnek.

Példaértékű villanyórák

- Rengeteg tapasztalatot hozott az elmúlt néhány hónap – vonta meg a telepprogram mérlegét Andó Pál, a Türr István Képző – és Kutató Intézet Ózdi Igazgatóságának vezetője. – A tavaly év végén megfogalmazódott tervek jónak és kivitelezhetőnek bizonyultak. Fél év nagyon rövid idő, ezért főleg az építőipari beruházások kapcsán volt szoros az időintervallum. Ettől függetlenül a gerincét sikerült megvalósítani az elképzeléseknek. Országosan is példaértékűnek számít a Hétes-telepen valamennyi családhoz felszerelt kártyás villanyóra. Ezzel ugyanis megszűnt az illegális áramvételezés, normális mederbe tereltük az energia szolgáltatást.

A 150 millió forintból megvalósult projekt folytatásával sem késlekednek Ózdon. A sikeres elbírálás után a közeljövőben kötik meg a támogatási szerződést, ami egy újabb lépcsőfokot jelent a roma réteg felzárkóztatásában.

Két éves új ciklus

- A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján már megjelent a támogatási szándék ezzel a programmal kapcsolatban – folytatta Andó Pál. – Az ózdi önkormányzat, mint konzorciumi vezető és a TKKI, mint konzorciumi tag részvételével egy kétéves munkát fogunk megvalósítani, ami továbbviszi ennek a modellprogramnak valamennyi értékét. Egy kicsit hangsúlyosabban jelenik meg benne a szocializációs elem, és kisebb szelet jut az infrastrukturális beruházásokra. Ezt azonban más forrásokat bevonva megpróbáljuk pótolni, hogy a komplexitás a továbbiakban is fennmaradjon. Örülök, mert az ott élők is megértették, hogy mit szeretnénk elérni ezzel a programmal. A többségük partnernek bizonyult, ezért úgy gondolom, hogy van értelme a folytatásnak. Mint mindenhol, itt vannak ugyan negatív példák, de szerencsére egyáltalán nem ez volt a jellemző. Sokszor találkoztam a helyi emberekkel, akik állandóan a munkalehetőség után érdeklődtek. Ez is mutatja, hogy akarnak, szeretnének dolgozni, mert hosszú távon csak így biztosíthatják a családjuknak a megélhetést.

-ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!