Ózd hírei

2012.08.09. 10:42

Kártyás villanyórák Hétesben

Ózd - A romák lakta ózdi telepen megszűnhetnek az illegális áramlekötések.

Ózd - A romák lakta ózdi telepen megszűnhetnek az illegális áramlekötések.Hosszú esztendőkön keresztül hatalmas problémát jelentett az áramlopás Hétesben. Ózd romák lakta telepén többször tartottak rendőrségi razziát, a szabálysértőket pedig előállították. Ettől függetlenül az ELMÜ-ÉMÁSZ így sem jutott hozzá az elfogyasztott energia ellenértékéhez. Most azonban országos viszonylatban először változtatott a szolgáltató. Negyven családhoz szereltek föl kártyás villanyórákat, amely gyakorlatilag úgy működik, mint a feltöltős mobiltelefon. A befizetett összeg határáig jutnak hozzá az áramhoz, tehát előre kell kifizetni a villamos energiát.

Örülnek a helyiek

- Nagyon örülök, hogy ezt a problémát megoldották a telepen – fogalmazott Budai Elemér, hétesi lakos. – Folyamatosan ment az áramlopás, de ezzel a rendszerrel ennek most vége. Aki fizet fogyaszthat, aki nem, az nem. Most már a munkahelyeken van a fő hangsúly, mert a hétesiek közül sokan nem dolgoznak. Aki időszakosan dolgozik valahol, az pedig tízen ezer forintokat hoz haza. Ebből pedig így sem, úgysem tud áramot fizetni.

Berki Lajos szerint is nagy lépés történt ezen a vonalon. A Nemzetiségi Roma Önkormányzat ózdi elnöke úgy látja: az áramhelyzet konszolidálódik ezzel a megoldással.

- Az illegális vételezés ezzel megszűnt, ez pedig valóban jó hír – tette hozzá Berki Lajos. – Ettől függetlenül az itt élők rendkívül nehéz helyzetben vannak, hiszen a havi 22 ezer forintból túlságosan gyakran nem tudnak majd gyakran tölteni. Pozitívum ugyanakkor, hogy már most, több más telepről is jelezték az igényüket erre a rendszerre. Erre azonban most nincs lehetőség, Hétesben egy pályázati forrást kihasználva történt meg a kivitelezés.

Tartós megoldás lehet

A Türr István Képző és Kutató Intézet által gondozott Telepprogram tette lehetővé az új rendszer kiépítését. Természetesen a szolgáltató is partner volt ebben, mert az elmúlt években, időszakonként is több millió forintos veszteséget könyvelhettek el.

- Bízom abban, hogy ez egy tartós megoldás lesz – fogalmazott dr. Kövesdi Zoltán, az ELMÜ-ÉMÁSZ elnökségi tagja. – Nem csak Ózdon, hanem a társaság egész ellátási területén folytatjuk ezt a programunkat. Mindazoknak, akik adósságspirálba kerültek, lehetőségük van arra, hogy előre fizetős mérőhöz jussanak. Ennek az egyik nagy előnye, hogy amennyi van a kártyán, annyit lehet felhasználni. Így folyamatosan kontroll alatt tarthatják a fogyasztást, nem a hó végén kell szembesülni a végösszeggel. Számunkra pedig az a fontos, hogy az elfogyasztott villamos energia árához biztosan hozzájutunk. 

-ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!