Ózd hírei

2012.08.23. 16:08

Az alkotómunka előre visz

Ózd - Most is sok mélyszegénységben élő roma fiatal vesz részt a hétesi-táborban.

Ózd - Most is sok mélyszegénységben élő roma fiatal vesz részt a hétesi-táborban.Ezen a héten már a hatodik alkalommal rendezik meg Ózd Hétes-telepén a hagyományos alkotótábort. Bódis Kriszta filmrendező kezdeményezésére indult a program, amelyet most már minden nyáron várnak a helyek. A telepen önkéntesek is segítik a munkát, a kézműves foglalkozások mellett tartanak még helyi Megasztárt és különféle sportrendezvényeket is. Az esemény a mélyszegénységben élő romáknak tanulási lehetőségnek számít, ilyenkor is gazdagíthatják az eddigi ismereteiket.

Sokat fejlődnek

- Van egy népcsoportos foglalkozásunk, ahol a gyerekkel egy törzset alakítottunk – tette hozzá Dudás Fanni, önkéntes. – Mi vagyunk a Prézlifarkasok, zászlót csináltunk, Himnuszt énekeltünk és kincset is keresnek a fiatalok. A sátorban pedig számos kézműves foglalkozásra tanítjuk meg a hétesieket. Rendkívül népszerű a gyöngyfűzés, de festeni és papírt hajtogatni is szoktunk. A telepről nagyjából hatvan-hetven gyereket sikerül foglalkoztatni, nyilván nem egyszerre, hanem több csoportban. Én már tavaly októbertől járok ide, és látom a pozitív változást. Van olyan roma kisfiú, aki néhány hónapja még nem tudott egy helyben maradni és koncentrálni, most pedig már egyedül végzi el a kiosztott feladatot, sőt segít a többieknek is.

A hétesiek örömmel vesznek részt a közös munkában, a kézműves foglalkozás mellett a zenei programokat várják leginkább. Pókos Richárd arról beszélt, hogy az elmúlt napokban megtanult szappant készíteni, és nagyon jót tett számára a közösségi együttlét. Lakatos Zsófi szerint a jó hangulat a legfontosabb, a mostani néhány nap igazi színt visz a telepen élők mindennapjaiba.

Fontos a zene

- Nagyon szeretik a gyerekek a médiás, a fotós foglalkozásokat is – árulta el Lakatos Zsófi. – A gyöngyfűzésbe, a rajzolásba és a színezésbe azonban az apukák és az anyukák is bekapcsolódtak. A fiúk fociztak és sorverseny olimpiát is tartottunk. A diszkóban szórakoztunk, de nagyon várjuk már a Hétesi Megasztrárt is. A sátor mellett felállított szabadtéri színpadon sokan megmutathatják majd, hogy mire képesek. A romáknak fontos a zene és a kultúra, erre mindenki nagyon készül. A tábor egyébként vasárnap zárul, addig minden egyes percét szeretnénk kiélvezni.

-ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!