Ózd hírei

2012.04.16. 16:01

Szamócát és ribizlit termesztenek

Ózd - Eredményesen működik Ózd-Hódoscsépányon egy tavaly megkezdett szociális földprogram.

Ózd - Eredményesen működik Ózd-Hódoscsépányon egy tavaly megkezdett szociális földprogram.Az észak-borsodi város hódoscsépányi városrészében az előkészítéssel tavaly ősszel kezdődött el egy szociális földprogram. A közelben élő, hátrányos helyzetű embereket vonták be a munkába. A területrendezés után, most már a palánták ültetése zajlik a 1.2 hektáros területen. Tizenöten dolgoznak a föld megművelésén, a résztevők abban bíznak, hogy a program az esztendő második felében is folytatódhat.

Állattartással bővítenének

- Már zajlik az ültetvényezés. Szamócát, egrest, ribizlit és dísznövényeket termesztenek az emberek – fogalmazott dr. Bélteczki János, az ózdi önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságának az elnöke. – Van egy bizonyos terület, amit a résztvevők egységesen művelnek, a föld másik részét pedig parcellákra bontva, egyenként gondozzák. Nagy kedvvel és elszántsággal fogtak hozzá a feladathoz, öröm látni, hogy sikeres ez a kezdeményezés. Az elméleti tudást gyakorlat közben sajátíthatták el a programban résztvevők. Nagyon bízom benne, hogy sikerülhet a folytatás, sőt akár a kiterjesztés is. Mivel ez egy osztatlan önkormányzati terület, akár tovább is terjeszkedhetünk, szó van róla, hogy állattartással bővítenénk a feladatkört. Ehhez azonban meg kell teremteni a feltételeket, remélem, hogy pályázati forrásból sikerül az anyagi fedezetet biztosítani hozzá.

Összeszokott brigád

A megtermelt gyümölcsök és növények fele az önkormányzaté lesz, a másik felét pedig a programban résztvevők hasznosíthatják. A Győzelem út végén nap, mint nap ténykedők abban bíznak, hogy mindenki megelégedésére dolgoznak.

- Szeretnénk, ha nem csak az esztendő feléig tartana a munka, mert ez a brigád nagyon sokat tett azért, hogy a jelenlegi kép fogadjon minket ezen a földterületen – mondta el Váradi István. – Az önkormányzat segítségével tettük rendbe ezt a részt, majd kerítést építettünk, most pedig megkezdődött a palánták ültetése. Mindenki nagy kedvvel végzi a feladatot, ebben a helyzetben valamennyien örülünk ennek a lehetőségnek. Hallottuk azt is, hogy a jövőben esetleg állatokat is tarthatnánk. Talán ahhoz sokak még jobb szívvel állnának hozzá, hiszen ez még közelebb áll az emberekhez. Ültetünk, locsolunk, kiszedjük a földből a gazt, és várjuk, hogy növekedjenek a palánták. Jó lenne, ha ennek a munkának mi arathatnánk le a gyümölcsét. Ehhez arra van szükség, hogy a tavaly megkezdett programot az Ózdszolg Kft. az év második felében is folytathassa.

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!