Ózd hírei

2012.04.11. 11:03

Hamarosan eltűnik a Brassói úti ÁMK

Ózd - Ivókúttal ellátott pihenőpark lesz a lebontásra ítélt épület helyén.

Ózd - Ivókúttal ellátott pihenőpark lesz a lebontásra ítélt épület helyén.Két és fél évtized után eltűnik Ózdon a Brassói úti Általános Művelődési Központ. Az épületet 1987-ben adták át, sokáig itt élték mindennapjaikat a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola és a Szabó Lőrinc Általános Iskola diákjai. Kiállításokat, koncerteket és különféle kulturális rendezvényeket bonyolítottak le az ÁMK-ban.

Mocsárra épült

Az épület szerkezetén azonban már a kilencvenes években jelentkeztek az elcsúszások, a repedések. Mocsaras, lápos területre építették, ezért nem állt stabil lábakon. A kétezres esztendők közepére életveszélyessé vált, a két iskola diákjait felelősen nem lehetett tovább a házban tartani. A Szabó Lőrinc Általános Iskola megszűnt, a diákokat a környező intézményekben helyezték el. A közgazdasági pedig 800 millió forintból új épületet kapott. A Brassói úti ÁMK-t sokáig őrizték, néhány héttel ezelőtt viszont megkezdődött a bontás.

- Február elején indult el a folyamat – mondta el érdeklődésünkre Telky Zsuzsa, projektmenedzser. – A kivitelező először az épület belső részén, a könnyen mozdítható elemeket távolította el. Nagyjából, egy-másfél hét múlva lesz igazán látványos a munka, amikor a külső szerkezeti elemeket mozdítják el a helyéről. Május utolsó napjára kell befejeznie az épület teljes elbontását, utána pedig egy külön közbeszerzési eljárásban választjuk ki a környezetrendezés elvégző vállalkozót.

35 millióból

A Brassói úti ÁMK belsejében már csak a vázszerkezetek, a lépcsők és a korlátok találhatók meg, és rengeteg bontási hulladék. Telky Zsuzsanna szerint ezeknek az elszállítása folyamatosan megtörténik, az értékesíthető anyagokat minősíteni kell, ám a nagyrészük így is hulladéklerakóba kerül.

- Nagyjából 35 millió forintot fordíthatunk erre a feladatra – tette hozzá a projektvezető. – A jövővel kapcsolatban pedig már elkészültek a tervek: az önkormányzat ezen a frekventált területen egy ivókúttal ellátott pihenőparkot alakít ki. Négy oldalról lesz bejárás a középen felállított kúthoz, növényeket ültetünk, utcai padokat teszünk le. A Brassói úti ÁMK helye a jövőben rekreációs feladatokat lát majd el.

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!