Ózd hírei

2012.02.24. 14:34

Olasz fiatalok Észak-Borsodban

Ózd - Nyelvet tanulnak, kirándulnak és gyakorlatra is járni fognak az olasz „cserediákok”.

Ózd - Nyelvet tanulnak, kirándulnak és gyakorlatra is járni fognak az olasz „cserediákok”.Január végén négy olasz fiatal érkezett az észak-borsodi térségbe a Leonardo da Vinci Élethosszig Tartó Tanulás program keretében. A diákok Modena térségéből jöttek, és közel három hónapot maradnak Ózdon valamint a környező falvakban. A mindennapjaikat hasznosan tölthetik el: elsőként egy 60 órás nyelvtanfolyamon vesznek részt, melyen a magyar nyelv alapjait sajátítják el.

Tizenketten Olaszországban

Az olasz szervezettel a Bükki Hegyhát-Kamaszparlament Ifjúságáért Közhasznú Alapítványnak van együttműködése. A szervezet célja a fiatalok helyben tartásának elősegítése, ez a küldetés szorosan összefügg a térség vidékfejlesztési törekvéseivel. Rendkívül fontos, hogy a helyi tízen- és huszonévesek belekóstoljanak a nemzetközi programok adta lehetőségekbe, külföldi tapasztalatokat szerezzenek, és a későbbiekben ezeket felhasználva segítsék lakóhelyük fejlődését. Éppen ezért immár három éve foglalkozik az alapítvány a Leonardo Programmal. Ennek keretében eddig 12 fiatal utazhatott ki a térségből 3 hónapos szakmai gyakorlatra Olaszországba. Külföldi fiatalok fogadására először nyílik lehetőség, de további együttműködések is  várhatók. Idén egy két éves szándéknyilatkozatot írt alá az alapítvány, amely további nemzetközi tapasztalatokat jelenthet majd a térségi ifjúságnak.

Bejárják

Az olaszok most ismerkednek Ózddal és térségével. Már jártak az aggteleki cseppkőbarlangban, de tervben van egy egri kirándulás is. Emellett a helyi fiatalok bemutatják nekik Észak-Borsod településeit is. Viszonzásként a talián diákok a saját térségükről, valamint a Leonardo da Vinci Program adta lehetőségekről tartanak előadást a helyi iskolásoknak. 

A három hetes nyelvtanfolyamot két és fél hónapos szakmai gyakorlat követi különböző cégeknél. A déli országból érkezett vendégek között találhatunk grafikust, építésztervező technikust és vállalati szakértőt is, így ezen kritériumok, valamint szakmai tapasztalataik szerint választották ki számukra a gyakorlati helyeket. A fiatalok a munka mellett segítik a térség kulturális hagyományainak felelevenítését, modernizálását is, amivel hozzájárulnak az Észak-Borsodi Leader Unió törekvéseihez is.

– ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!