Ózd hírei

2012.01.04. 09:51

Megkezdődik a Telepprogram Ózdon

Ózd - Azoknak az embereknek nyújtanak segítő kezet, akik maguk is tenni akarnak a boldogulásért.

Ózd - Azoknak az embereknek nyújtanak segítő kezet, akik maguk is tenni akarnak a boldogulásért.Országos viszonylatban négy helyen indul be az a Telepprogram, amely a mélyszegénységben élő, többnyire roma származású emberek életkörülményein próbál javítani. A helyszínek között megtalálható Ózd is, ahol a Hétes és a Velence Telepet kapcsolják be.

Tavaly sikerrel zajlott le és a szakemberek folytatásra alkalmasnak ítélték meg a Munka + Tanulás programot. A bevont hátrányos helyzetű romák néhány hónap alatt három Velence-telepi lakást újítottak föl, elméleti és gyakorlati képzést is kaptak a tanfolyam alatt. Ez a kezdeményezés a jövőben is folytatódik a városban, de egy jóval összetettebb, kiszélesített formában. A Hétes és a Velence Telepeken lakók életkörülményeit próbálják meg jobbá tenni, de a képzésre is komoly hangsúlyt kívánnak fektetni.

Lehetőséget kínálnak

- Azoknak kívánunk segítő kezet nyújtani, akik hajlandóak tenni a saját sorsuk jobbra fordulása érdekében - fogalmazott Andó Pál, a Tűrr István Képző és Kuktató Központ Ózdi Igazgatóságának a vezetője. A most kezdődő program mintaértékű, hiszen országos viszonylatban négy helyen indul el. Hangsúlyoznom kell, hogy nem kimondottan pénzt, hanem inkább lehetőséget kínálunk a szegénységben élő embereknek. Az ő aktivitásukra is szükség lesz, mert csak így lehet a lakáskörülményeiken, a közösségi életükön és az alulképzettségükön javítani. Olyanokkal kívánunk foglalkozni, akik maguk is elszántak és képesek dolgozni azért, hogy jobb legyen az életük. 

Költségvetési tételként is szerepel az ózdi Telepprogram, amely országos viszonylatban is mintául szolgálhat a későbbiekre nézve. Az ingatlanok felújítása mellett azonban legalább ennyire fontos eleme a projektnek a közösségépítés és a képzés. Közel száz családot érinthet a mostani kezdeményezés, amire 120 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből a romák oktatását és közösségi rendezvényeket is tarthatnak.

Más szemlélet kell

- Az elmúlt években sok pénzt költött az önkormányzat ezekre a telepekre, de komoly, átütő sikert nem sikerült elérni – mondta Fazekas Zoltán, Ózd alpolgármestere. – Talán azért nem, mert az ott élők szemléletváltoztatása nem történt meg. Ez a mostani program már egy kipróbált módszer alapján zajlik majd, hiszen a tavaly az érintettek bevonásával három lakást már felújítottunk. Fontos, hogy rendszeres jövedelemmel rendelkezzenek mindazok, akik részesei lesznek a munkának, és egy olyan pozitív hozzáállás is kialakuljon a lakókban, ami a későbbiekben megóvja ezeket a felújított ingatlanokat. 

– ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!