Ózd hírei

2012.01.31. 13:32

Folytatódik Ózdon a szennyvízprogram

Ózd - Elkezdődik a közbeszerzési eljárás és a nyilvánosságot biztosító céget is kiválasztják.

Ózd - Elkezdődik a közbeszerzési eljárás és a nyilvánosságot biztosító céget is kiválasztják.2008-ban indult el a szennyvízprogram Ózdon, akkor még az észak-borsodi város Farkaslyukkal közösen adta be a pályázatát az első fordulóra. A második körnek viszont már egyedül vágtak neki, és a korábbi tervekkel ellentétben csökkentett műszaki tartalommal adták be az „igényt.” A lakosság hozzájárulási szándéka is vegyes képet mutatott, de a jelenlegi állás szerint mégis megvalósulhat a nettó 4.3 milliárd forintos beruházás. A helyi képviselő-testület a legutóbbi rendkívüli ülésén foglalkozott a témával. 27 millió forintot biztosítottak a kivitelezés előkészületeire. Ebből a pénzből a közbeszerzési eljárás lefolytatására, valamint a nyilvánosságot biztosító cég kiválasztására nyílik lehetőség.

- Tavaly ősszel írtunk alá egy támogatási szerződést az energetikai felügyelettel. Ennek értelmében idén szeptemberig meg kell kötnünk legalább a kivitelezés ötven százalékára a szerződéseket – mondta el érdeklődésünkre Fürjes Pál, Ózd polgármestere. – Azért kellett ezt az ügyet rendkívüli formában tárgyalni, mert 2011-ben hoztunk egy olyan korlátozó határozatot. Ez arra vonatkozott, hogy a város addig semmilyen kötelezettséget nem vállal, amíg erre az önerő teljes egészében nem áll rendelkezésre. Ennek a zárolásnak a feloldása történt most meg.

Indulhat a közbeszerzés

Fürjes Pál szerint optimális esetben a terep előkészítése már idén ősszel megkezdődhet, de ha elhúzódnak a közbeszerzési eljárások, akkor jövő tavasszal indulhat Ózdon a szennyvízprogram. A polgármester hozzátette: mindenképpen végrehajtják ezt a beruházást. Ilyen lehetőség ugyanis a közeljövőben biztos, hogy nem lesz. Az unió segítségével egy teljesen új szennyvíztelepet kaphat a város, a csatornahálózat pedig megkétszereződhet a projekt kapcsán.

Az önerő biztosítása jelentette eddig a problémát, de most úgy néz ki, hogy összeáll a közel hétszázmillió forint. A lakosságot terhelő rész ebből 335 millió, az önkormányzat nagyjából 175 milliót tesz hozzá, a fennmaradó részt pedig a város egy úgynevezett önerős pályázaton nyerte el.

- Ezt a 27 millió forintot megelőlegezte a város – tette hozzá Bíró Ferenc, az Ózdi Vízmű Kft. ügyvezetője. – A közbeszerzési eljárásra és a nyilvánosságot biztosító pr cég kiválasztásához szükséges összeg benne van a pályázatban, ám így időben el lehet kezdeni a folyamatot. 

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!