Handabanda

2023.07.08. 08:13

Karácsony Gergely kínosan magyarázkodott a 99 Mozgalom kampánypénzeiről (videó)

Ellentmondásos és zavaros magyarázkodásba kezdett a főpolgármester, amikor a nevével fémjelzett 99 Mozgalom félmilliárdos kampánypénz eredetéről tett fel kérdéseket a műsorvezető az Index és az ATV közös műsorában. Az interjúban elhangzottak csak erősítik azt a gyanút, hogy nem az eredeti célra és nem közadakozásból gyűlt össze az a tetemes összeg, amelynek ügyében egyébként a NAV már eljárást indított – írja a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az interjúban a kérdező, Rónai Egon is tisztázni próbálta a Karácsony Gergely nevéhez köthető 99 Mozgalomhoz érkezett kampánypénzek rejtélyes eredetét, de a főpolgármester konkrét válaszok helyett csak kínos és zavaros magyarázkodásokkal szolgált. 

A kérdésre, hogy miért 2022 tavaszán, tehát jóval Karácsony kampányának lezárta után fizették be az 506 millió forint nagyobb részét Karácsony elsőre azt felelte: „van az adománygyűjtés, és az, hogy ezeket a számlákat mikor kellett kiegyenlíteni, a kettő nem ugyanaz. Ez egy viszonylag turbulens politikai időszak volt és gyorsan lezajlott, tehát ezek az adományok az én kampányomra érkeztek.” – magyarázkodott. 

Ezt követően arról beszélt Karácsony, hogy a félmilliárdos összeget adománygyűjtő rendezvényeken kalapozták össze, amelyeken személyesen nem is vett részt, mert nem akarta tudni, kik támogatják. Amennyiben ez igaz, akkor azt jelenti, hogy a pénzt 2021 őszén, a kampány során gyűjtötték össze. Ezzel szemben tény, hogy az összeg nagyobb részét – mintegy 300 millió forintot – a főpolgármester embere, Perjés Gábor csak hónapokkal később fizette be a mozgalom számlájára – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. 

A bizonytalankodó Karácsony akkor zavarodott össze teljesen, amikor a műsorvezető azt firtatta, hogy el tudja képzelni, hogy valaki úgy adott pénzt a miniszterelnök-jelölti kampányára, hogy már nem volt jelölt? Erre hebegve-habogva a főpolgármester úgy válaszolt, hogy „… az, azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki, tehát…”

Ekkor Rónai megkímélve a teljesen „szétesett” Karácsonyt a további kínos magyarázkodástól, közbevetette, hogy talán meg kellene szólalnia Perjés Gábornak is az ügyben. Erre a főpolgármester – az előző jelenetet tekintve komikus módon – azt mondta, hogy

Perjés kevésbé viseli jól az ilyen médiaszerepléseket.

Később is zavarba jött, amikor a műsorvezető, visszatérve a félmilliárdos kampánypénzre, azt tudakolta, hogy maradt-e még abból az összegből, ami akkor érkezett a 99 Mozgalomhoz, amikor már nem is volt választási kampány. 

Ez a kijelentés egyértelműen cáfolja Karácsonyék korábbi magyarázkodását, amely arról szólt, hogy a kampány során gyűjtötték össze az 506 millió forintot. Ha viszont ez igaz, akkor az vet fel kérdéseket, hogy miért hónapokkal később fizette be Perjés Gábor a mozgalom számlájára.

De nem csak az adománygyűjtés időszakának meghatározásával vannak hitelességi problémák. Ez az állítás, ami a műsorban többször elhangzott, és amit Karácsony a válaszaival megerősített, amely szerint a legnagyobb összeg 2022 tavaszán érkezett, magát az adománygyűjtésről szóló magyarázatot is erősen kétségessé teszi, hiszen akkor már régóta nem zajlott gyűjtés, de nem is életszerű, hogy magánszemélyek, szimpatizánsok utólag adnának százmilliókat egy régen lezárult kampányra.

A cikk szerint a kínos magyarázkodásokkal teli interjú megerősíti azt a gyanút, hogy Karácsony Gergely előválasztási kampánya csak a fedősztori lehet, valójában ez a félmilliárdos támogatás is része annak a dotációnak, amire korábban már fény derült, és amelynek során a dollárbaloldal 4 milliárd forintnak megfelelő pénzt kapott, döntően a tengeren túlról. 

Amint arról korábban írtunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárást indított a Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalom ügyében, amelyben Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás gyanújával. 

A Magyar Nemzet cikkét ITT tudja elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában