Országgyűlés

2023.06.12. 17:16

Simicskó István: nem akarunk bevándorlóország lenni!

A KDNP frakcióvezetője emlékeztetett, hogy a magyarok népszavazáson mondták ki, hogy nem kérnek a kötelező kvótákból.

MW

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője „hajmeresztőnek” nevezte, hogy Brüsszelben a múlt héten megszavazták a „kötelező migránskvótát” a belügyminiszterek tanácsának ülésén. Hangsúlyozta: Brüsszel ezzel tovább bátorítja az embercsempészeket és meghívót ad a migránsoknak. Úgy vélte:

Brüsszel visszaél a hatalmával, amikor bevándorlóországot akar csinálni Magyarországból.

Emlékeztetett: a magyarok népszavazáson mondták ki, hogy nem kérnek a kötelező kvótákból.

Kijelentette: Brüsszel az önfeladás útjára lép ezzel döntéssel, hiszen olyan politikát képvisel, amelynek célja, hogy keresztény civilizáció eltűnjön. Arra is felhívta a figyelmet:

a magyar baloldal is megszavazta a migránskvótára vonatkozó terveket az Európai Parlamentben

 Mi azonban nem akarjuk, hogy Magyarország bevándorlóország legyen – jelentette ki.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára azt mondta: az elmúlt 8 évben számtalan kvótaterv bukott már el az EU-ban, ezért kerestek most egy olyan módszert, amellyel ki lehet kerülni a tagállamok teljes egyetértését. A belügyi tanácsban ugyanis lehet minősített többséggel dönteni, hiszen a múlt csütörtökön úgy fogadták el ezt a javaslatot, hogy Magyarország és Lengyelország ellene szavazott, Litvánia, Szlovákia, Málta és Bulgária pedig tartózkodott – tette hozzá.

Megkérdőjelezte a döntés jogállamiságát arra hivatkozva, hogy 20 perccel a javaslat kiküldése után volt a szavazás.

Fidesz: támogatjuk a kormány illegális migráció elleni harcát

Halász János (Fidesz) az illegális migráció aggasztó mértékű emelkedéséről számolt be. Mint mondta: 2022-ben duplájára emelkedett az illegális határátlépési kísérletek száma, tavaly már 260 ezer esetben kellett intézkedniük a rendőröknek és a határvadászoknak, a migránsok pedig egyre agresszívabbak lettek.

Hangsúlyozta:

Brüsszelben is újra és újra meg kell küzdeni az illegális migrációval, hiszen ismét előkerült a migránskvóta terve, amelyet már korábban többször át akartak erőltetni a tagállamokon. 

Ha a javaslat megvalósul, akkor a tagállamoknak nem lenne beleszólása abba, kivel akarnak együtt élni saját területükön – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ez a lépés ismét azt bizonyítja, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával.

Ha a baloldalon múlna, akkor már rég bevándorlóország lennénk, a Fidesz azonban ezt nem engedi meg, a kormánypárti frakció támogatja a kormány illegális migrációval szembeni harcát

– jelentette ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felhívta a figyelmet arra: Magyarországon – Európában egyedüliként – kikérték az emberek véleményét a kérdésben, és a népszavazáson résztvevő magyarok 98 százaléka elutasította a betelepítési kvótát.

Úgy értékelt:

akár a háború, akár a migráció ügyét nézik, „nagy mozgásban van a brüsszeli gőzhenger”, és Brüsszelt nem érdekli, hogy a magyarok nem akarnak migrációt és háborút. 

Szerinte ez még egy ok arra, hogy a jövőre esedékes EP-választáson irányváltást akarjanak elérni a brüsszeli politikában. Teljes jogú tagok vagyunk és a hallatni fogjuk a hangunkat – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában